Връзки за достъпност

Извънредни новини

Адониев пак пътува в ЕС. Жена му е взела бг паспорт, защото... му е жена


Сергей Адониев
Сергей Адониев

Осъжданият руски олигарх Сергей Адониев, близък до Владимир Путин, макар и вече с отнето българско гражданство, може да ползва една от основните привилегии, които българските документи му дават: правото на свободно придвижване в страни членки на ЕС. Причината е, че съпругата му – Мария Адониева, също има паспорт, издаден в България.

Като член на семейство на гражданин на ЕС пребиваването на Адониев в други страни-членки не влиза в т.нар. „разрешителен режим“. Заради паспорта на жена си той има право само да уведомява тамошните власти за престоя си на тяхна територия. Това на практика означава, че ако семейството на руския бизнесмен реши да се установи в Германия, например, Адониев ще ползва привилегиите на съпругата си и само ще уведоми Берлин, за „нанасянето си“. Защото съпругата му има... български документи, от които произтичат права на гражданин на ЕС.

Заслугите на Адониева: че е съпруга на мъжа си

Какво обаче е любопитното в случая. Мария Адониева се сдобива с български документи на основание „заслуги“, или иначе казано - член 16 от Закона за българското гражданство. Единствената й заслуга обаче е, че е съпруга на мъжа си. Поне това показват документи, с които Свободна Европа разполага.

Мария Владимировна Чаусенко (по съпруг Адониева) получава българско гражданство през 2008 година. Предложението за това е направено отново от бившия транспортен министър Петър Мутафчиев. Пред Свободна Европа той каза, че няма спомен за подобно нещо.

В мотивите към документите й е записано, че съпругът й имал регистрирано дружество в България и възнамерява да направи крупна инвестиция. Ето защо в общ указ Чаусенко (Адониева) и Адониев са обявени за български граждани по заслуги.

„Неправилно протекла натурализация“ е основание за... натурализация

Когато през 2018 година ДАНС все пак разбира за отдавна публичната информация, че близкият до Путин бизнесмен има присъда в САЩ за пране на пари, гражданството му се отнема с основание „неправилно протекла натурализация“. Логично е историята да има продължение: съпругата му също да бъде с отнети документи. Защото тя ги е получила на база „заслугите“ на мъжа си.

Това обаче не се случва, защото тя формално не е извършила престъпление.

Натурализацията на Адониева не е отнета.

Натурализацията на Адониева не е отнета, потвърди и ресорният заместник-министър на правосъдието Десислава Ахладова.

Неясно остава обаче как неправилно протеклата натурализация на съпруга й не е повлияла на Чаусенко (Адониева).

В крайна сметка именно по причина „заслугите“ на съпруга й Адониева получава гражданство, което сега улеснява предвижването в ЕС на осъдения руснак.

До всичко това нямаше да се стигне ако в ДАНС бяха открили през 2008 година отдавна известната и публична информация, че Сергей Адониев има присъда в САЩ.

В случай, че контраразузнаването беше установило присъдата на руския бизнесмен, той нямаше да получи българско гражданство по заслуги. Заслугите му пък нямаше да са основание за гражданство за жена му.

Бонус

Около казуса има още един любопитен момент. Още през 2008 година документацията на семейството не е била изрядна. Това се констатира четири години по-късно от оглавявана от Яне Янев парламентарна комисия, проверяваща раздаването на българско гражданство по заслуги.

Специално по казуса „Адониеви“ звеното в парламента заключава, че част от документацията не е нотариално заверена, което е в противорчение на разпоредбите.

Освен това комисията записва и извод специално за съпругата на руския олигарх: „В предложението (за гражданство – бел.авт.) липсва мотивирано предложение за конкретния принос на Чаусенко в съответната област, както и нейните особени заслуги”.

Шест години по-късно – през 2018, службите изобщо са забравили за изводите на комисията. Което става и основание Адониева да остане с български документи.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG