Връзки за достъпност

Извънредни новини

Случаят „Елена Йончева“: да переш парите на банкера на годината


Елена Йончева
Елена Йончева

Прокуратурата възнамерява да докаже, че през 2012 г. депутатката от БСП е получила средства по договор за документални филми с ТВ7, за които още тогава е знаела, че са източени от Цветан Василев от КТБ

Известната журналистка и настояща депутатка от гражданската квота на БСП Елена Йончева е изпрала 333 000 евро в периода между 13 юни 2012 г. и 6 ноември 2014 г., за които е знаела, че предварително са източени от Корпоративна търговска банка (КТБ) от тогавашния ѝ мажоритарен собственик Цветан Василев.

Това възнамерява да докаже в съда специализираната прокуратура, повдигайки преди ден обвинение на Йончева за пране на пари в особено големи размери и определяйки ѝ парична гаранция от 20 000 лв., чийто размер предстои адвокатът ѝ Васил Василев да обжалва.

Големият въпрос, който засега държавното обвинение предпочита да не изяснява, е – как е възможно престъпният произход на тези средства да е бил известен на обвиняемата в момент, когато огромна част от държавните институции и фирми имаха сметки точно в тази банка?

През 2011 г. Цветан Василев получи приза „Мистър Икономика“ лично от тогавашния силов вицепремиер Цветан Цветанов, а през 2013 г. бе обявен за четвърти път за банкер на годината. На този фон спецпрокуратурата твърди, че през 2012 г. Йончева е получила 333 000 евро, които впоследствие е изпрала “в изпълнение на решение на организирана престъпна група“, ръководена именно от Василев.

Предисторията

Разследването срещу Йончева бе образувано през август миналата година по сигнал на Делян Добрев, Тома Биков и Антон Тодоров от ГЕРБ. Той бе подаден от тримата в отговор на заканата ѝ да продължи да се занимава с публично появилите се твърдения, че премиерът Бойко Борисов има връзка с купена къща в Барселона. По това време Йончева обвиняваше Добрев със серия твърдения по т.нар. „Кумгейт“ в Хасково.

Според тезата на разследващите, на 17 април 2012 г., като едноличен собственик на „Авторска телевизия“ ЕООД, Йончева е взела решение за учредяване на съвместна компания с регистрираното на Вирджинските острови дружество „Далий Трейдинг Лимитид”, кръстена „Офроуд“ ООД. Три дни по-късно офшорната компания също потвърждава, че учредява новата фирма с „Авторска телевизия” на Йончева.

„На 23.04.2012 г. е приет дружествен договор на учредително събрание на съдружниците на дружеството и е изготвен протокол от учредителното събрание на „Офроуд“ ООД от същата дата, подписан от Е. Йончева и съдружниците на „Далий трейдинг лимитид“, с който избират за управител на новоучреденото дружество "Офроуд“ ООД Елена Йончева. В това си качество, тя е сключила с „КТБ“ АД рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „Офроуд“ ООД“, обявиха разследващите.

В следващите малко повече от две години Йончева е изтеглила въпросната сума, като спецпрокуратурата е уверена, че журналистката е „знаела за престъпния произход на средствата и че са предмет на длъжностно присвояване“.

Парите са по договор за документални филми с ТВ7

Интересен факт е, че разследващите нито са разпитвали Йончева, нито са проверили дали усвоените от нея пари са похарчени за това, за което тя твърди. А именно – снимачна и видеомонтажна техника и хонорари по линия на договора ѝ с „Далий трейдинг лимитид“, по който тя заснема няколко документални филма – в Украйна, Сирия и Турция.

Елена Йончева коментира обвинението си за пране на пари
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Спецпрокуратурата не отрича, че въпросната сума е преведена на Йончева по банков път, а не ѝ е предоставена в брой. Тоест, преводът би трябвало да е бил проверен по Закона за мерките срещу изпирането на пари и ако е имало данни, че парите имат престъпен произход, държавата е трябвало да го блокира още през 2012 г. Това обаче не се е случило.

Разследващите уточниха единствено, че „твърденията на Елена Йончева, че е работила за ТВ7 не намират опора в доказателствата. Налице са доказателства, че тя е продавала филмите си на тази телевизия, а не е работила там”.

Обстоятелство, което самата обвиняема не оспорва, защото няма смисъл – дали тя е работила като служител на ТВ7 или е продавала филмите си по договор за външна продукция по същество няма никакво значение за доказването на пране на пари.

Самата Йончева обаче вижда истинската причина за активизирането на прокуратурата срещу нея в темите, с които се занимава, откакто бе избрана за народен представител. Освен с „Кумгейт“, тя активно се ангажира с разследване на съмнения за корупционни схеми покрай строежа на оградата по българо-турската граница, както и при изграждането на магистрали.

Елена Йончева за качеството на пътното строителство
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Прокурорското обвинение срещу Йончева бе изтълкувано от БСП като доказателство, че държавното обвинение работи предизборно в полза на ГЕРБ. По този повод премиерът Бойко Борисов заяви, че няма нищо общо с КТБ и отхвърли всички твърдения на социалистите.

„Когато Цветанов го обвиниха, ние какво казахме по времето на мандата на БСП? Помните ли? Нека прокуратурата и службите да си свършат работата. Ако има виновни, да бъдат наказани. Кога сме обвинили тогава някого? Нямам абсолютно нищо общо с тези неща”, коментира министър-председателят.

БСП преди не е проявявала критичност спрямо прокуратурата по редица други шумни случаи, като „ЦУМ-гейт“ и „Янева-гейт“, например.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG