Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сигнал срещу АПИ за тол-системата: По-малко дейности, а цената е същата


АПИ са изменили договора за тол-системата без да променят цената
АПИ са изменили договора за тол-системата без да променят цената

Антикорупционният фонд (АКФ) подаде сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) заради изменения в договора за изграждане на тол-системата и въвеждането на т.нар. електронни винетки. Мотивът е, че с тези изменения отпадат съществени дейности от проекта на обща стойност от близо 180 млн. лева, но без промяна на стойността за данъкоплатците.

За съществуващия анекс съобщи първо “Капитал“ преди две седмици. Анексът е сключен три месеца преди неразборията с електронните винетки да доведе до оставка на председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов. Допълнителното споразумение с австрийския консорциум "Капш трафик солюшънс" предвижда отпадане и промяна на част от дейностите, променят се сроковете за изпълнение, някои от които се удължават с близо година, но намаляване на цената не е предвидено – тя остава същата.

„Първите съмнения за нередности са свързани със сключването на допълнително споразумение от 28.09.2018г., с което са въведени редица изменения на договора от 16.01.2018 г. Анексът предпоставя отпадането на съществени дейности като: изграждане на оптични връзки до най-натоварените гранични контролно-пропускателни пунктове, изграждане на 7 вместо първоначално предвидените 30 мобилни глобяващи офиси, дооборудване на 195 броя портални рамки вместо първоначално предвидените 320“, информира АКФ.

АПИ обосновава отпадането на изискването за изграждане на оптични връзки с писмо от Държавна агенция „Електронно управление“, в което се твърди, че съществуващата вече комуникационна инфраструктура е напълно достатъчна и няма необходимост от изграждане на оптична мрежа.

На запитване от АКФ, от агенцията са отговорили, че подобни твърдения не се съдържат в кореспонденцията с АПИ.

Екипът на АКФ е поискал докладите по реда на Закона за достъп до обществена информация. Експертите на организацията твърдят, че има и съмнения дали договорът е изменен в съответствие със законовия ред.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG