Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Твой ред е да лъжеш.“ Рускaта държавна телевизия отвътре


Редакторите непрекъснато получават обаждания от Кремъл, които им казват „да поправят“ новините, казва Леонид Кривенков.
Редакторите непрекъснато получават обаждания от Кремъл, които им казват „да поправят“ новините, казва Леонид Кривенков.

Строгият контрол над телевизионните канали е ключов за близо 20-годишното управление на Владимир Путин. По-голяма част от руснаците продължават да се информират основно от телевизиите и така ги правят инструмент за въздействие в ръцете на Кремъл.

Леонид Кривенков работи като оператор в телевизия Россия-24 от 2006 до пенсионирането си през 2016 г. Той работи в студио 7, където се подготвят преките предавания. Операторът научава всички тънкости на работата във фирмата собственик на телевизията - Руска телевизионна и радио компания.

Кривенков разговаря с кореспондента на радио „Свободна Европа“ в Русия Дмитрий Волчек за случващото се в руските държавни телевизии.

Промениха ли се политическите Ви убеждения откакто започвнахте работа за Россия-24?

Леонид Кривенков: Винаги съм бил внимателен по отношение на управляващия режим. Разбирах, че преследват собствените си интереси и мамят хората, преструвайки се че приемат закони за общото добро. Но докато работех там започнах да се интересувам от политика. Понякога след работа излизахме с водещите и редакторите на по чаша коняк. Тогава те ми казваха съвсем различни неща от тези, които казваха в ефир. Така разбрах точно как се случват нещата в Русия.

През първите години от работата ми се шокирах от цинизма на журналистите към работата им. Всички разбираха отлично, че подвеждат зрителите. В слушалките често се чуваха разговори за това как една новина да се представи „най-правилно“. Любима шега между режисьорите и водещите беше „Твой ред е да лъжеш“. Това казваха на водещите преди ефир.

Има ли много хора с такива убеждения?

Да. Мисля, че мнозинството разбира отлично. Хората с истински проправителствени убеждения са изключения. Част от тях се опитват да си създадат образи на патриоти, подкрепящи Путин. Но мнозинството са нормални хора, които по случайност са попаднали в този кръг и са принудени да си изкарват хляба като се държат така.

Хората, които работят в телевизии, често ми казват, че ако властта се смени, хората, които днес боготворят Путин, утре биха го критикували със същия ентусиазъм.

Мисля, че това е вярно. Ако властта се промени, от телевизонния екран биха се говорили съвсем различни неща. Много хора в телевизиите са зависими и трябва да казват това, което са им казали. Официалните заплати в компанията са смешни. Ако някой започне да говори неправилни неща, започват да му плащат официалната заплата, която е записана в договора му. И той или напуска или се извинява.

Мениджърите контролират подчинените си. Много от тях имат заеми и зависят напълно от заплатите си. Така че казват каквото им е казано да казват.

Някои ваши колеги взимат мизерни заплати, докато други получават много пари. Водещият от първи канал Сергей Брильов си купи апартамент в Лондон за стотици хиляди лири.

Разликите в заплащането, разбира се, са огромни (…) През 2015 г. официалната заплата на един оператор беше 6 860 рубли (120 долара). За един месец, не за един ден. Никой няма да работи за тези пари и затова Руската телевизионна и радио компания е измислила хитра система за раздаване на бонуси, които могат да бъдат платени, а могат и да не бъдат, в зависимост от това дали служителят се държи „правилно“. Няколко пъти съм получавал точно тази сума – 6 860 рубли. Съдих ги за това, но според съда всичко е законно.

Вероятно знаете много любопитни истории от времето, прекарано в телевизията. Ще споделите ли с нас някои?

Най-известна е историята със 146-те процента от изборите за Държаната дума през 2011 г. (Тогава държавната телевизия показваше резултатите за всеки регион. В няколко региона сборът от процентите беше повече от 100, включително в Ростовска област, където седем партии си поделиха 146% - б.р.)

Няколко години работех в едно студио с водещите Иван Кудрявцев и Анна Шнайдер, които обявиха резултатите пред цялата страна. Попитах Анна, Иван и главната редакторка на Россия-24 Наталия Шчедринская за това. Оказа се по-просто, отколкото си мислехме. Дошли са инструкции от Кремъл колко процента трябва да има „Единна Русия“ (партията на президента Владимир Путин – б.р.). Редакторът попитал „А другите партии?“ Отговорът бил: „Оставете ги както са си.“ Редакторът решил да не спори с тях. В крайна сметка в Кремъл знаят най-добре. И така се получиха 146-те процента.

Обикновено дискусионните предавания са внимателно подготвени. Ролите се знаят предварително. Не се ли случват понякога непредвидени неща?

Имало е някои гости, които са се държали „правилно“ по време на предварителните интервюта, а в ефир са казвали истината. Имаше голям скандал около един гост, който беше поканен на дискусия за химическите оръжия, използвани от Башар Асад (когото Кремъл подкрепя - б.р.). Гостът започна да разказва истината за това как сирийското правителство произвежда и използва химическо оръжие. Редакторът, Алексей Казаков, крещеше в слушалката на водещия „Не чуваш ли какво казва? Накарай го да млъкне веднага!“ Модераторът веднага прекъсна експерта и каза, че няма повече време. После се обадиха от Кремъл и имаше скандал. Експертът никога повече не се появи по телевизията.

Обаждат ли се често от кабинета на Путин или други институции, за да вдигат скандали или просто обясняват какво трябва да се направи?

Редакторите непрекъснато получават обаждания от Кремъл, които им казват „да поправят“ новините. Лесно може да се разбере съдържанието на тези разговори, защото микрофоните и слушалките ни почти винаги работят и всеки, който има достъп до мрежата, може да чуе какво казва редакторът. След такива обаждания редакторите искат водещите да променят новините, понякога по начин, който напълно противоречи на това, което е казано един час по-рано.

Много зависи от оператора. Можете да направите някого да изглежда добре или не. Има ли Россия-24 правила как трябва да се показват някои гости или водещи?

Операторът винаги следва нарежданията на режисьора, всичко попада в параметрите, зададени от мениджърите. В студио 7 има 20 или 30 снимки, закачени на стената и одобрени от ръководството. Всеки кадър, заснет от оператор, трябва да е като един от одобрените. Режисьорът казва „Втора камера, покажи осем“. Това значи да заснемеш кадър като кадър номер осем от одобрените.

В началото не разбирах защо това е толкова важно, като се има предвид, че понякога тези кадри наистина не изглеждат добре (…) Но се оказа, че не е толкова просто. Един режисьор ми каза, че студията са подредени от психолози с цел да създават подсъзнателни впечатления в аудиторията. Дори ако не знаеш какво казва някой гост, дори да гледаш телевизора с изключен звук, впечатлението остава.

Наистина ли следят лоялността на служителите? Имали ли сте проблеми?

Веднъж един асистент дойде при мен и ми каза да махна нещо от фейсбук страницата си. Бях написал какво мисля за Украйна. Не беше официално изявление. Но трябваше да го махна.

Наскоро водещата Екатерина Андреева каза пред Би Би Си, че изобщо не гледа телевизия, защото се ядосва. Гледате ли телевизия след като се пенсионирахте?

За да бъда честен, имах два телевизора. Подарих и двата. Сега нямам нито един. Чета и гледам новини само в интернет. Не вярвам на никоя руска телевизия. Съветът ми е да изключите и вашите телевизори.

XS
SM
MD
LG