Връзки за достъпност

Извънредни новини

Диско-закана и политическа редакция на Вивалди


Диско-закана и политическа редакция на Вивалди
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:00 0:00
Директен линк

Чудна седмица беше, спор няма. Разбрахме няколко неща: ДАНС не могат да четат вестници; премиерът го удари на дискотека с червени и сини лампички, Цветан Цветанов беше обявен за Дьо Гол, а по Черноморието свлачище се укрепва със строеж, но на хотел.

Иначе патриотичната коалиция за пореден път изглежда като да е в мозъчна смърт, но още не са й изключили животоподдържащите машини, тоест уж се разпада за пореден път, но управлението е стабилно.

Започваме обаче едно по едно.

ГЕРБ се събраха да се надъхат за предстоящите европейски избори. Какви са резултатите от тази работа: Бойко Борисов стигна до извода, че може БСП да го победят. Затова премиерът така даде на късо, че чак лампички замигаха. „Чуйте ме, обичам ви, но не е даденост това. Факт е, че БСП, с тези провалени политици, ни доближават. Това ако не ви светне червена лампичка, аз ще ви светна синя“.

Извода от тази диско-закана ще ви го поднеса под формата на въпрос: Щом БСП са провалени политици, но въпреки това има опасност дори те да изпреварят ГЕРБ в резултата, то какви политици са в ГЕРБ?

Събота: Отменяме лятото

Вторият извод беше направен от вечния номер две в управляващата партия – Цветан Цветанов: „Тази година няма лято. Тази година за нас е време за стабилност на България“. Сега... че Цветанов отмени лятото ми стана ясно. Дори знаем и защо го стори – Борисов ще му светне ... да кажем... лампичка. Това е ясно, така да се каже. Обаче не разбирам логическата връзка, която направи шефът на ГЕРБ в парламента. Да поанализираме: щом има лято, значи няма стабилност, излиза от думите му. Миналата година пък мога да се закълна, че лято си имаше. Което би трябвало да ни каже, че не е имало стабилност. Нали правилно съм разбрала?

Няма да додиряме на „всичко, това, което имаме като Цветанов“ обаче, защото, както стана ясно от думите на Волен Сидеров пред БНР по негов адрес, политик от такава величина не сме имали: „Господин Цветанов е един опитен парламентарен играч. Голям политик за мене, сравним с Дьо Гол, Аденауер...“. Прав е. Само велик политик може да ликвидира цял сезон от календара. В тоя ред на мисли - моля от "Четирите годишни времена" на Вивалди да бъде премахнато излишното.

Сряда: Ден на патриота

За Волен Сидеров обаче говорихме. Така че от него мигом се превхърляме на коалицията „Обединени патриоти“, която е в поредната си седмична криза, започваща с уж разтуряне на седянката и завършваща с констатацията, че всичко е стабилно. Този път от думите на Валери Симеонов (НФСБ) стана ясно, че патриотите може да не се явят заедно на евроизборите. Можело обаче и заедно да явят. Принципно е прав: или ще вали, или няма да вали. Но да чуем Симеонов: Ние можем да се явим самостоятелно. Въпрос на партийно решение. Ако щете и въпрос на чест. Защо пък да не се явим самостоятелно?“ От изказванията му стана ясно още, че тая заплаха за разтуряне на коалицията не е съвсем заплаха, защото няма да навреди на мнозинството в парламента, а важи само за евровота. Всъщност, заплахите на Симеонов звучат така: искате работодателят ви да ви увеличи заплатата и го заплашвате, че ако не го стори ще напуснете, ама ... друг път.

Вторник: Денят, в който се разчу за „комунизма“ на Неков

Всеки път, когато започне да ни омръзва да слушаме вицовете на управляващите, трябва веднага да се сещаме за опозицията. Защото и изявите на нейните представители хич не са за подценяване. Ето например през седмицата стана ясно, че дни по-рано евродепутатът Момчил Неков от БСП, ползва трибуната на Европейския парламент, за да прослави комунизма. „В новият вариант на българските учебници по история комунизмът е описан като най-черният момент от българската история. Представен е дори като по-лош и от епохата на турското робство. Действителността обаче е друга. Изследвания сочат, че една значителна част от българите биха предпочели да живеят по комунистическо време. Защото българите по време на прехода и след него действително живеят зле и едвам свързват двата края“.

Ама така е!!! Ето, и аз сега седя и копнея господин Неков да седи зад Желязната завеса и да не ходи да плещи изводи в Европарламента, но какво да се прави... Демокрацията ни отне тази възможност, както би казала Нинова.

Вторник: Как си вършат работата ДАНС и прокуратурата и малко море

Като стана дума за отнети неща, за едно гражданство да ви разкажа. Руски олигарх, с присъда в САЩ, е получил българско гражданство, защото ДАНС не са си направили труда да попрочетат медии, в които случаят с присъдата е описан. Така той взел наш паспорт незаконно. Добре че чужди служби им казали да вземат да потърсят малко. Та сега гражданството му е отнето. И чудя се сега – ако контраразузнаването дори вестници не може да чете, как точно се справя с другите си задачи?

Сигурно си върши работата точно като прокуратурата. Ето какво откри заместник-главният прокурор Гешев тая седмица: „Не сме бедни, само много се краде“. Той хубаво е стигнал до това прозрение, ама къде са присъдите за корупция, след като много се краде?

Може пък и законно да се краде, знае ли човек. Точно както законно по Черноморието свлачище се укрепва със строеж на ваканционно селище...

Това беше „Превод в ефир“. Аз бях и още съм Полина Паунова. До следващата седмица.
XS
SM
MD
LG