Връзки за достъпност

Извънредни новини

Неефективното правосъдие остава пречка пред икономическата свобода в България


Най-ниски са оценките на България по групата индикатори „върховенство на закона“, сочи индексът за икономическа свобода.
Най-ниски са оценките на България по групата индикатори „върховенство на закона“, сочи индексът за икономическа свобода.

Най-големите пречки пред икономическата свобода в България са неефективното правосъдие и нестабилността на управлението. Това показва индексът за икономическа свобода на фондация „Херитидж“. Страната е класирана на 37-ма позиция в света с индекс 69 и попада в категорията „умерено свободни икономики“ редом със Сърбия, Косово, Казахстан, Румъния и др.

България отбелязва прогрес в сравнение с предходната година в индикатори като фискална стабилност и монетарна свобода. В други обаче показателите се влошават.

Най-ниски са оценките по групата индикатори „върховенство на закона“. Правата на гражданите не са гарантирани. Съдебната система не работи добре и реформите не са ефективни (оценка 41,9), а нестабилността на управлението се увеличава (35,1). Като сериозни проблеми в доклада се отбелязват корупцията, трафикът на хора и наркотици и контрабандата.

По индикатортие данъчна тежест (90,2) и фискална стабилност (98,8) показателите на България са много добри, се отбелязва в доклада. От данъци идват около 28% от приходите в бюджета. Дефицитът е малък на фона на други държави – 0,1% от БВП, а държавният дълг е 23,9% от БВП.

Изискавията за регистриране на бизнес се облекчават, но има още работа в тази насока, се изтъква в доклада. Като положителна тенденция е отбелязано (намерението за) приватизиране на държавни компании. За пример са посочени летищата – в края на миналата година приключи подаването на документи за конкурса за концесия на Летище София, а този за Летище Пловдив бе временно прекратен. Като част от ЕС България търгува без мита или с намалени ставки с много държави и това е благоприятно за бизнес климата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG