Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ временно възстановиха работата на правителството


Наложи се Тръмп да постигне сделка без финансиране на гранична стена с Мексико
Наложи се Тръмп да постигне сделка без финансиране на гранична стена с Мексико

Правителството на САЩ ще възстанови работата си за три седмици. Това стана след като американският президент Доналд Тръмп и лидерите на Конгреса постигнаха споразумение за временно прекратяване на парализата на американските правителствени служби. Сделката не включва желаните от Тръмп 5.7 млрд. долара за построяване на стена по границата с Мексико, съобщава Ройтерс, .

Частичното спиране на работата на администрацията остави близо 800 хиляди държавни служители без заплати и продължи рекордните в историята на САЩ 31 дни.

Американският президент заяви, че ако не получи финансиране за едно от ключовите си предизборни обещания – построяването на гранична стена, парализата на правителството ще бъде подновена на 15 февруари. Той също заяви, че не изключва възможността да използва конституционните си права, за да получи финансиране за стената и без одобрението на Конгреса.

Лидерката на долната камара на Конгреса Нанси Пелоси нито потвърди, нито отрече възможността за ново спиране на работата на администрацията. „Не мога да уверя хората за това какво би могъл да направи президентът, но съм оптимистично настроена“, заяви Пелоси.

XS
SM
MD
LG