Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мадуро отхвърли европейския ултиматум за предсрочни избори


Николас Мадуро получи ултиматум за насрочване на предсрочни избори във Венецуела
Николас Мадуро получи ултиматум за насрочване на предсрочни избори във Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро отхвърли отправения от редица европейски държави ултиматум за свикване на извънредни избори. В интервю от неделя пред Си Ен Ен Тюрк, цитирано от Ройтерс, Мадуро заяви, че Европа прави грешка спрямо Венецуела.

​Ден по-рано Германия, Франция и Испания обявиха, че са готови да признаят опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, ако до 8 дни сегашният лидер Мадуро не назначи избори. Още в сряда САЩ вече призна Гуайдо за легитимен лидер на страната.

В интервюто си за телевизията Мадуро обвини Гуайдо за това, че е „нарушил всички възможни закони и конституцията“ като се е провъзгласил за изпълняващ длъжността на президент.

​Под управлението на Мадуро Венецуела бе потопена в размирици, а прогнозната инфлация за 2019 г. се покачи до 10 милиона процента. Настоящият президент получи подкрепата на Русия, Китай и Турция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG