Връзки за достъпност

Извънредни новини

През миналата година е отнето българското гражданство на 18 души


Илияна Йотова
Илияна Йотова

Осемнайсет души пред 2018 година са останали без български паспорти по предложение на Съвета по гражданството. Това става ясно от публикуван отчет на вицепрезидента за дадената и отнета натурализация през миналата година.

От документа става ясно, че 18 души са останали без български документи, като за всеки от тях предложението е направено от министъра на правосъдието, заради констатирани от съвета укрити факти.

Мотивите за отмяна, посочени от в доклада на вицепрезидента Илияна Йотова са: по причини, свързани с обществения ред и сигурност; поради законови нарушения наложени забрани за влизане и пребиваване в шенгенското пространство; укрити факти и данни за съдебни и криминални регистрации; криминални регистрации в полицейските бази данни; ползване на неистински или фалшиви документи; влезли в сила присъди за умишлени престъпления от общ характер в страната по произход или в страна от шенгенското пространство; обявени лица за издирване от Интерпол.

От документа не става ясно как лицата, първоначално получили български паспорт, а след това оказали се с отнета натурализация, са преминали през проверката, която българските служби са длъжни да извършват.

През изминалата година българско гражданство са получили 8362 души, 16 от тях са "по заслуги“. Възстановена е натурализацията на 439 човека, а 340 са се отказали от паспортите си.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG