Връзки за достъпност

Извънредни новини

Порошенко обяви кандидатурата си за нов мандат като президент на Украйна


Петро Порошенко пое управлението на държавата след размириците от 2014 г., които свалиха Виктор Янукович
Петро Порошенко пое управлението на държавата след размириците от 2014 г., които свалиха Виктор Янукович

Украинският президент Петро Порошенко обяви днес, че ще се кандидатира за втори мандат. В реч пред множество от свои поддържници той се зарече да продължи политиката на приближаване към НАТО и ЕС.

„Ще поискам мандат от хората, за да подсигуря необратимостта на независимостта и интегрирането ни към НАТО и ЕС“ заяви той, като обеща, че страната ще представи кандидатура за присъединяването си към ЕС през 2024 г.

Порошенко застана начело на държавата след протестите от февруари 2014 г., когато про-европейски настроеният Майдан принуди подкрепяния от Русия Виктор Янукович да се откаже от властта.

Порошенко, който често е критикуван за това, че не се справя с корупцията в държавата, е поставян от социологическите агенции като един от двамата души най-вероятни победители в президентския вот насрочен за 31 март.

Лидер в социологическите проучвания е бившият министър-председател Юлия Тимошенко, която обяви кандидатурата си миналия вторник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG