Връзки за достъпност

Извънредни новини

Настя и богаташите. Как жената, наречена Рибка, улови вниманието на света


Настя и богаташите. Как жената, наречена Рибка, улови вниманието на света
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Настя Рибка е краткото име на една история, която е забранена за разказване в Русия. „Забранена“ в буквалния смисъл на думата: има влязло в сила съдебно решение, което постановява, че няколко медии трябва да свалят от сайтовете основната част от сюжета. Във вторник една от медиите подаде жалба в Страсбург по този въпрос.

Истинското име на Настя Рибка е Анастасия Вашукевич. Тя твърди, че има доказателства за руската намеса в американските избори от 2016 г. В края на януари тя бе задържана на летище в Москва след ектрадацията й от Тайланд, където прекара 9 месеца в затвор заради подбудителство към проституция и заговорничество. Каква обаче е нейната история, достойна за сюжет на шпионски роман?

Ловец на богаташи

Настя работи като манекенка и ескорт, определя себе си като „секс треньор“ и е много активна в социалните мрежи, където я следват повече от 100 хиляди души. Тя твърди, че е имала връзки с шестима милиардери, които е описала и в книгата си „Дневник за съблазън на милиардера“. Именно връзката между видеата и снимките й в социалните мрежи, както и написаното в книгата стават причина нейната история да получи световна известност и неочакван обрат.

На 8 февруари 2018 г. руският опозиционер Алексей Навални публикува в YouTube собствения си разказ за това, което е открил в книгата на 28-годишната жена и с това я превърна в световно известна личност. Твърдението на Настя Рибка е следното: в качеството си на „ескорт“ на известни личности тя се е озовала на една яхта в Норвегия с олигарха Олег Дерипаска и с тогавашния вицепремиер на Русия Сергей Приходко, който е ключова политическа фигура в Русия. Една от срещите на двамата мъже е заснета на видео, в което Приходко обяснява на Дерипаска причините за санкциите, наложени от американското правителство на руски бизнесмени и че тези санкции трябва да спрат.

Срещата на тази яхта се оказа важна за разследването на Робърт Мюлър за руска намеса в изборите за президент на САЩ през 2016 г. Обвинението е срещу 25 руски граждани и шестима близки сътрудници на президента Тръмп, сред които и бившия председател на предизборния щаб Пол Манафорт.

Във вторник изпълняващият длъжността главен прокурор Матю Уитакър съобщи, че разследването е към края си.

Арести в Тайланд и Русия

Участието на Настя Рибка в историята обаче не се ограничава само със срещата между Дерипаска и Приходко. Ден след разкритията на Навални, тя му благодари с видео, публикувано в социалните мрежи и заяви, че „сега може да каже на всички как всъщност се е случило. Две седмици по-късно тя е арестувана в Тайланд, по обвинения в проституция. Докато е в затвора, Настя на няколко пъти заявява, че притежава записи на Дерипаска, които доказват пряката връзка между него и Пол Манафорд. Рибка твърди, че записите, които притежава, разкриват влиянието на Русия в американските избори от 2016 г.

След близо година в затвора тя се призна за виновна по обвиненията и получи намалена присъда, след което беше екстрадирана до Москва. На 17 януари тя бе задържана от руските власти по обвинения за склоняване към проституция. В едно от съдебните си изслушвания тя поднесе извиненията си към Дерипаска и Сергей Приходко.

На 22 януари Настя Рибка бе освободена от ареста, а няколко дни по-късно заяви пред руски влогър, че всъщност американците са виновни за цялата история с нея, за което обаче не предостави доказателства.

XS
SM
MD
LG