Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съд забрани на лидера на опозицията Гуайдо да напуска Венецуела


Банковите сметки на Хуан Гуайдо са блокирани.
Банковите сметки на Хуан Гуайдо са блокирани.

Върховният съд във Венецуела забрани на опозиционния лидер Хуан Гуайдо да излиза от страната и блокира банковите му сметки. Мерките са в сила докато приключи разследването срещу него по обвинения, че е нарушил мира в републиката, заяви представител на лоялния на Николас Мадуро съд.

Миналата седмица председателят на парламента Хуан Гуайдо беше издигнат за временен президент на фона на масови протести срещу Николас Мадуро. САЩ и повечето страни в Южна Америка признаха Гуайдо за легитимен държавен глава. В подкрепа на Мадуро се обявиха Русия, Китай, Турция и Иран. Страните от Европейския съюз призоваха за нови президентски избори.

Във вторник САЩ обявиха, че са предали контрола върху активите на Венецуела в американски банки, които досега бяха блокирани, на Гуайдо.

По-рано Николас Мадуро обяви, че е готов да преговаря с опозицията, но изключи провеждане на предсрочни президентски избори. Желание за разговори обяви и Гуайдо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG