Връзки за достъпност

Извънредни новини

Йончева vs. Банов: корупция или "помия на посредствеността"


Елена Йончева
Елена Йончева

Народният представител от БСП Елена Йончева оповести в сряда тайно направен запис, който според нея разкрива корупционна схема от 2016 година. Според версията на депутатката настоящият министър на културата, а тогава заместник на Вежди Рашидов – Боил Банов, чрез поредица ходове е „опростил“ 700 000 лева неустойка на фирмата, реконструирала Ларгото в София.

Широко рекламираното дни преди това разследване на корупция по висшите етажи на властта доведе до мигновено самосезиране от страна на прокуратурата, която малко по-късно през деня влезе в Министерството на културата.

В същото време министърът на културата опроверга твърденията на Йончева и съобщи, че ще подаде оставка, а министър-председателят ще прецени дали да я приеме.

За какво става дума?

Според разкритията на БСП-депутатката през 2006 г. Банов, в присъствието на няколко чиновници от министерството, предлага и разпорежда процедурни хватки, с които да не се търсят неустойки от изпълнителя на ремонта на Ларгото в размер на 700 000 лв. Причината за неустойката е забавяне на ремонта.

От пуснатите пред журналисти записи се чува как заместник-министърът дава разпореждания документално нещата да се оформят така, че изпълнителят на ремонта да не бъде съден. Изпълнител е фирмата ДЗЗД “Антична Сердика”.

Записите, които Йончева представи, бяха три. Единият разговор е от края на март 2016 г. и е проведен в кабинета на Банов. В него участват още Татяна Цановска – и.д. директор на правната дирекция, Ангел Ангелов – дирекция "Европейски програми" и арх. Мечкунов – ръководител на проекта от страна на Министерството на културата.

От него става ясно, че Министерството на културата трябва да поиска обезщетение в размер на 700 000 лева заради забавяне на строителството с 33 дни. Банов обаче нарежда забавеното изпълнение на обекта да бъде документално маскирано. "Тези 33 дни да се покрият с акт 10 назад, за да изчезне въобще това условие", се чува от пуснатия запис.

Вторият и третият разговор представляват нещо като пояснение по първия. В тях тогавашният заместник на Вежди Рашидов обмисля с различни чиновници как точно да се прикрие закъснението от 33 дни, така че хем фирмата да не плаща неустойка, хем всичко да бъде документално изрядно.

От разменените реплики може да се тълкува, че с проблема са наясно и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което пък се явява управляващ орган на оперативна програма "Регионално развитие" (европрограмата, по която са получени парите). Именно по тази причина социалистите смятат, че в МРРБ са били напълно наясно какво се случва.

Пред журналисти Йончева каза, че е готова да предостави пълните записи без монтаж, след излъчването на разкритията ѝ по партийната телевизия. По думите й освен прокуратурата, ще бъде сезиран и ОЛАФ.

По думите на Йончева записът е направен от служител в МК, който тогава е разбирал, че е „каран да прави незаконни неща“. Депутатката обаче не изясни защо записите излизат сега и къде работи въпросният служител.

Това обаче стори министърът на културата, който моментално след пресконференцията на БСП, говори в Министерския съвет.

„Записите са правени от Ангел Ангелов, директор на дирекция "Европейски програми и проекти" по времето на министър Вежди Рашидов“, каза Банов. По думите му Ангелов е бил уволнен от Рашидов заради „гафове, несправяне с работата, включително и съмнения за направени от него тайни записи“.

„Помия на посредствеността“

Освен самоличността на „записващия“ Банов изясни и друг въпрос. По думите му Министерството на културата е предприело действия срещу фирмата изпълнител. „Има заведен иск от Министерството на културата към фирмата изпълнител на ремонта на Ларгото за забавяне и неизпълнени дейности за 750 000 лв. и в момента текат съдебни дела“, каза той.

Той представи пред медиите искова молба, изпратена до Софийския градски съд през януари 2017 г. В документа се изискват точно тези 750 000 лв., за които говори Йончева, твърди Банов.

Според министъра на културата „рекетът“ срещу с него с въпросните тайни записи тече от четири години. „Аз не се поддавам на рекет“, допълни той.

„Хиляди оперативки правихме, вероятно и съм псувал, вдигал съм тон, защитавал съм държавния интерес по всякакви начини. Вероятно ако ми се извадят думи, може да се скалъпят още 56 записа”, подчерта министърът.

Той нарече случващото се „инсинуация” и „опит за гавра”. „Вероятно аз ще заведа дело по всичко това, ще опиша с какво ме рекетират и как. Това са „проектаджии”, които искат незаконосъобразно да влизат в проекти и ако това не става, започват да рекетират, шантажират, тормозят и сплашват”, уточни Банов.

От думите му стана ясно, че е готов да подаде оставка, ако му бъде поискана, но ще я подаде без чувство за вина. Ситуацията, според него, може да се категоризира като „помия на посредствеността“.

Междувременно „Дневник“ цитира решението на Софийския градски съд по казуса. Според първата инстанция Министерството на културата няма основания да иска неустойка от дружеството "Антична Сердика" за изпълнението на проекта, защото “забавянията на строителството са по "обективни причини, които не са свързани с изпълнителите". Освен това министерството е приело работата по двата етапа за приключена по различно време, а според договора изпълнителят дължи неустойка само ако забави проекта в цялост.

От просторните обяснения и на Йончева и на Банов в крайна сметка се разбра, че МК също има отговорност по забавянето на обекта, заради проблемите с проектирането и материалите, които да се използват. След установяване на закъснението от 33 дни, министерството вероятно се е консултирало как да постъпи с управляващия орган – МРРБ.

Дали на това се дължи опита на Банов 33-те дни да бъдат „разнесени“ назад във времето не може да се установи категорично от обясненията засега.

В крайна сметка прокуратурата се задейства светкавично. А според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, ако обвинението открие нередности, ще поиска отстраняването на министъра.

XS
SM
MD
LG