Връзки за достъпност

Извънредни новини

Брекзит пак пред задънена улица: ЕС няма да преговаря за нова сделка


Парламентът в Лондон отхвърли Брекзит без сделка и забавяне па процедурата за излизане. ЕС пък отхвърли предоговаряне на сделката.
Парламентът в Лондон отхвърли Брекзит без сделка и забавяне па процедурата за излизане. ЕС пък отхвърли предоговаряне на сделката.

Европейският съюз няма да предоговаря условията на споразумението за Брекзит. Това стана ясно от изказванията на правителствените ръководители на 27-те и на европейските институции.

Така Брекзит отново е пред задънена улица, след като във вторник вечерта парламентът на Обединеното кралство даде мандат на министър-председателката Тереза Мей да преговаря за промени в сделката. Камарата на общините отхвърли забавяне па процедурата по чл. 50 за излизане от ЕС и Брекзит без споразумение, а на 15 януари гласува против вече договорените условия.

Европейският съюз е категоричен, че сделката няма да бъде предоговаряна.

"Споразумението за оттегляне остава най-добрата и единствена възможна сделка. Дебатите и препирните в Камарата на общините от снощи не променят това. Споразумението за оттегляне няма да бъде предоговаряно", заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в Европарламента.

"Споразумението за излизане е най-доброто средство за гарантиране, че Обединеното кралство ще излезе от ЕС в условията на ред. Предпазният механизъм е част от споразумението за излизане, а споразумението не подлежи на предоговаряне", каза късно вечерта във вторник председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той заяви, че е разговарял с държавните и правителствените ръководители по телефона, за да потвърди общата позиция.

Първата министърка на Шотландия Никола Стърджън обяви, че не изключва провеждането на втори референдум за независимост, ако се стигне до излизане на Обединеното кралство от ЕС без споразумение.

Тереза Мей в задънена улица

Парламентът в Лондон отхвърли сегашния текст на споразумението на 15 януари. Против сделката, договорена между правителството на Тереза Мей и Брюксел, гласуваха 432 депутати. Основна причина за това са текстовете за т.нар. предпазен механизъм за границата между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, и Република Ирландия.

Той предвижда Северна Ирландия да остане в митническия съюз и свободния пазар на ЕС, ако до края на преходния период след Брекзит Лондон и Брюксел не договорят търгавско споразумение, което позволява търговия свободна търговия между Великобритания и държавите от ЕС.

Това е ключово условие на Брюксел, защото така се гарантира, че на ирландската граница няма да има гранични проверки и мита за стоките. Десетки хиляди фирми от Северна Ирландия и Република Ирландия се възползват от свободното движение на стоки и услуги, а евентуални мита и проверки биха били пагубни за тях.

"Европа се нуждае от този механизъм", заяви пред Европейския парламент в сряда главният преговарящ от страна на Еврокомисията Мишел Барние. Той допълни, че този механизъм е прагматична мярка по отношение на ситуацията, която ще възникне на остров Ирландия след Брекзит и за пореден път изтъкна, че ще бъде приложен само в краен случай.

Мнозинството в Камарата на общините в Лондон обаче е против тази мярка, защото това би значело мита и проверки за търговията между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство.

ЕС се подготвя за Брекзит без сделка

Европейската комисия прие в сряда пакет от извънредни мерки в случай на Брекзит без сделка. С тях ще се гарантира, че младежите от ЕС и Обединеното кралство, които участват в програмата Еразъм+ към 30 март 2019 г., могат да завършат образованието си.

Органите на държавите членки на Общността ще продължат да вземат предвид осигурителните периоди, заетостта или пребиваването в Обединеното кралство преди оттеглянето му, когато изчисляват обезщетенията за социална сигурност, например пенсиите.

Бенефициентите на финансиране от ЕС от Великобритания ще продължат да получават плащания по настоящите си договори, при условие, че Обединеното кралство продължи да изпълнява финансовите си задължения по линия на бюджета на ЕС, които са отделно от финансовото споразумение между Европейския съюз и Обединеното кралство, става ясно от изявлението на Европейската комисия.

Българското правителство също публикува списък с мерки при евентуално излизане на Обединеното кралство от ЕС без споразумение. Сред тях са изпращане на още двама консули в Лондон, откриване на консулска служба в Единбург, Шотландия и предоставяне на всекидневни консултации на българските граждани в Обединеното кралство, свързани с правата им след Брекзит и процедурата по кандидатстване за статут на уседналост.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG