Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лондон, Париж и Берлин създават механизъм за заобикаляне на санкциите срещу Иран


Германският финансов министър заяви, че европейските страни са съвсем близо до механизъм, който да позволи търговия с Иран без да се нарушават санкциите на САЩ.
Германският финансов министър заяви, че европейските страни са съвсем близо до механизъм, който да позволи търговия с Иран без да се нарушават санкциите на САЩ.

Германия, Франция и Великобритания основават дружество със специално предназначение, чрез което европейски компании да могат да заобикалят американските санкции срещу Техеран, съобщи „Уолстрийт джърнъл“. Работата на новата структура ще започне още на 31 януари.

Чрез дружеството, което се казва ИНСТЕКС - Инструмент в подкрепа на търговския обмен (INSTEX - Instrument In Support Of Trade Exchanges), европейските фирми ще могат да извършват сделки и да изпращат и получават пари от ирански компании, без да нарушават санкциите, въведени от САЩ.

На другите държави от ЕС се дава възможност свободно да се присъединят към ИНСТЕКС. ЕС подкрепя проекта, но не участва пряко в него.

Миналата година САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение с Иран, което предвиждаше поетапно вдигане на санкциите върху ислямската република в замяна на прекратяване на ядрената й програма. Вашингтон твърди, че Техеран не спазва задълженията си по сделката и наложи нови санкции. Германия, Франция и Великобритания, които участват в споразумението заедно със САЩ, Китай и Русия, се противопоставиха на решението на американския президент Доналд Тръмп.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG