Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой „рекетира“ Банов? Директор в просветното министерство също се оплака от заплахи


Боил Банов се оплака, че изнудван от „малка организирана престъпна група“.
Боил Банов се оплака, че изнудван от „малка организирана престъпна група“.

Министърът на културата Боил Банов посочи имената на двама души, които са го рекетирали „в продължение на години“ със записите, изнесени от депутатката от БСП Елена Йончева. В ефира на Нова телевизия в четвъртък той заяви, че е изнудван от „малка организирана престъпна група“, от която са част държавният служител Ангел Ангелов и човек от частния сектор на име Иво Костов.

Според Банов схемата е действала с години – докато Ангел Ангелов е работил в администрацията и е издавал вътрешна информация, Костов е работел в частния сектор и заедно с трети фирми е печелел проекти.

Освен в министерството на културата, Ангелов и Костов са работели по този начин и в министерството на образованието, заяви заместник-министърката на образованието Деница Сачева пред бТВ. От думите й стана ясно, че срещу Ангел Ангелов има сигнали, че е заплашвал директора на Изпълнителна агенция „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” Кирил Гератлиев.

Схема за печелене на европроекти?

Ангел Ангелов е бил директор на Дирекция „Европейски програми и проекти” в Министерството на културата от 2009 г., когато е назначен от тогавашния министър Вежди Рашидов, до 2016 г. През това време Иво Костов работи като посредник, консултиращ изпълнителите на проекти, твърди Банов. Ангелов и Костов имат обща фирма – „Хари с Консулт 8“ ЕООД. Тя е основана след като Ангелов напуска Националната разузнавателна служба. По думите на Банов Ангелов е уволнен от Рашидов заради гафове, несправяне с работата, включително и съмнения за направени от него тайни записи“.

През 2016 г. Ангелов е назначен след конкурс като експерт към Изпълнителна агенция „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Сачева заяви, че не го е познавала преди миналия декември, когато Гератлиев съобщава за заплахи и натиск в „полза на определени изпълнители за определени проекти”, каза Сачева. По думите ѝ има данни, че Ангелов е свързан с лица, които работят по европроекти и искат проектите да отиват в полза на конкретни изпълнители.

В сряда Ангел Ангелов заяви, че никога не е уволняван като държавен служител. Той каза също, че няма нищо общо със записите, разпростанени от Йончева, и ще търси правата си в съда.

„Проектът е добре изпълнен“, но в иска са констатирани нарушения

В сряда депутатката от БСП Елена Йончева оповести тайно направен запис, който по думите й разкрива корупционна схема от 2016 година.

Според нея настоящият министър на културата, тогава заместник на Вежди Рашидов е предложил процедурни хватки, чрез които да бъдат „опростени“ 754 000 лева неустойка на фирмата, реконструирала Ларгото в София. Причината за неустойката е забавяне на ремонта, става ясно от записите. Изпълнител е фирмата ДЗЗД „Антична Сердика”.

Веднага след изнасянето на записите специализираната прокуратура обяви, че започва проверка.

Бившият министър Вижди Рашидов обяви, че е завел дело за неустойките още докато е бил на предишния си пост.

„Клуб Z“ цитира решението на Софийския градски съд по делото, заведено от Министерството на културата. Според документите Министерството на културатае подало иск за 754 000 лева неустойка от ДЗЗД „Антична Сердика“, защото дружеството забавя ремонтните дейности с 36 дни. Ведомството освен това критикува изпълнението на проекта, който е на обща стойност 12 563 000 лева.

„Антична Сердика“ от своя страна изтъква, че министерството е свикало Държавна приемателна комисия и към 15.01.2016 г. е приело работата по единия етап за приключена в срок и не е констатирало нарушения. Закъснението по другия етап от фирмата обяснянат с пет издадени актове за спиране на ремонтите дейности за общ период от 59 дни.

Според първата инстанция Министерството на културата няма основания да иска неустойка от дружеството „Антична Сердика“ за изпълнението на проекта, защото забавянията на строителството са по „обективни причини, които не са свързани с изпълнителите“.

На практика точно това се разбира и от записите, които Йончева направи публични - че в МК се опитват да измислят обективни причини, по които изпълнителят не е изпълнил задълженията си в срок.

Въпреки това Министерството на културата обжалва решението на СГС и в момента делото е висящо в Апелативния съд в София.

По думите на Банов проектът за Ларгото е „добре изпълнен и законосъобразен”.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG