Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Булгартрансгаз“ ще строи продължението на „Турски поток“ през България


Руският президент Владимир Путин и изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер инспектират прогреса по строителството на "Турски поток".
Руският президент Владимир Путин и изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер инспектират прогреса по строителството на "Турски поток".

Третата фаза на пазарния тест по проекта за разширение на газопреносната мрежа в България е приключила успешно, става ясно от съобщение на държавната компания „Булгартрансгаз“. Газопреносното дружество се ангажира да реализира проекта за продължение на газопровода „Турски поток“ през България.

„След постигнатия положителeн резултат в икономическия тест, „Булгартрансгаз“ ЕАД взе окончателно инвестиционно решение за реализиране на „Проект за развитие и разширение на газопреносната система", в съответствие с което ще сключи ангажиращи договори за капацитет с кандидати, подали ангажиращи оферти. Прогнозните инвестиционните разходи на проекта възлизат на 2 767 115 441 лева, без ДДС“, пише в съобщението на компанията.

Първите две фази на пазарния тест бяха неуспешни. При третата фаза предлаганият капацитет беше намален до нивото на заявките на кандидатите от предишната фаза при срок за резервации от 20 г.

Още през ноември миналата година Министерският съвет потвърди информацията, че разширението на „Турски поток“ ще мине и през България. Връзката е част и от идеята на премиера Бойко Борисов за т.нар. газов хъб „Балкан“.

Днес от „Булгартрансгаз“ не казаха кои са фирмите, заяви капацитет за бъдещи тръби, но още през ноември министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че според съобщение на „Газпром“ компанията ще участва в третата обвързваща фаза на пазарния тест.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG