Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Годината на Джи Пи Груп и положението „Брекзит“


Маските са от карнавала "Сурва", но са част от почти всеки сюжет в България.
Маските са от карнавала "Сурва", но са част от почти всеки сюжет в България.

Здравейте,

Най-важното дотук е в тези теми:

- Дюните

- Правителствена болница

- Хиляди евро

- Банов

Държавата ще се опита да изкупи онези дюни по морето, които са се озовали в частни имоти и на които няма забрана да се строи. Новината съобщи министърката на регионалното развитие Петя Аврамова. Тя твърди, че това е един от начините държавата да спре строителството по крайбрежието. Други обаче напомнят, че идеята е на сърце и на самите собственици: държавата да ги обезщети. И пак дюни – днес шефът на ДНСК ще отчете в Бургас извършената проверка на строежите в района на „Арапя“, „Градина“ и „Алепу“.

Статутът на правителствената болница от днес влиза за обсъждане в пленарна зала в парламента. Само не питайте какъв ще е този статут и до какво развитие ще доведе. До снощи верният отговор беше този: болницата вече няма да е на правителството, а ще се преобразува в ЕАД към Министерството на здравеопазването. Но все така не е ясно дали ще премине под управлението на Софийския университет, чийто Медицински факултет зависи от болницата – там се обучават студентите. Положението е „Брекзит“, не личи да има план. Още повече, че... вижте публикацията на Медиапул.

От Пловдив до Бургас и от Страсбург до София

По хороскопите пише, че 2019 е година на Земния глиган, но това не е вярно. 2019 е година на Джи Пи Груп – строителната компания, която печели всички състезания, в каквото и да я обвиняват. Вчера е спечелила проекта за сигнализация на жп линия Пловдив-Бургас за 185 млн. лв. Преди две седмици пък съдът я върна обратно в мача, като каза, че тя трябва да строи и тунел „Железница“, от който уж се беше отказала.

220 000 евро. Това е „сметката“, която правителството плаща в Страсбург заради това, че има служители с непремерени изказвания. Борис Митов преброи тези 220 000 грош по грош. От всичките пари 8000 евро са щета, причинена от делото на Емилия Масларова, бившата социална министърка.

Варна и числото 111

Варненската община ще плати на 8 медии, за да я представят в положителна светлина. Правят го всяка година, но този път парите са с 80 000 лв. повече, отколкото през миналата година. Общо 230 000 лв. ще бъдат разпределени между медиите. После да не питате откъде се е взело място номер 111 в класацията за свобода на словото.

Министрът на културата Боил Банов спря да е централна тема за медиите вчера около обяд. Преди това обаче обвини двама души в това, че са го записвали, а впоследствие изманипулирали записа. Обобщение има тук – кои са обвинените от Банов и кой какво твърди.

Днес е 1 февруари, ден за почит към жертвите на комунизма. Вярно, само български ден, но режимът е общ с много други държави. Ето какво е правила една от тях, която вече не съществува, ГДР.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG