Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой кого заплашва? "Рекетьорът" на Банов и Гератлиев заяви, че е тормозен


Ангел Ангелов заплашвал Кирил Гератлиев (на снимката) заради проекти, които не са спечелени.
Ангел Ангелов заплашвал Кирил Гератлиев (на снимката) заради проекти, които не са спечелени.

Обвиненият за рекет Ангел Ангелов заяви, че директорът на Агенция „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ Кирил Гератлиев го е тормозил.

Ангелов беше посочен от министъра на културата Боил Банов като източник на записите, разгласени от депутатката от БСП Елена Йончева, а по-късно от Министерството на образованието съобщиха, че има сигнали срещу него за заплахи към директора на агенцията.

В своя позиция, разпространена от Нова телевизия, Ангелов твърди, че Гератлиев принуждавал подчинените си да напускат работата си под натиск. На 21 декември заедно с трима свои колеги той е подал жалба за дискриминация и психологически тормоз на работното място.

Ангелов е подал сигнал до инспектората на МОН за слабости и пропуски в работата на изпълнителната агенция. „В резултат на подадената от мен писмена информация министърът на образованието изпрати инспектората на проверка, като в близките дни се очакват резултатите”, пише Ангелов и добавя, че вероятно Гератлиев използва ситуацията, за да избегне понасянето на отговорност.

Гератлиев пък заяви по-рано ефира на бТВ, че зад заплахите, които е получавал от Ангелов, стоят нарушени икономически интереси за 80 млн. лева.

Ангелов е изнасял поверителна информация за проекти. Това станало ясно в края на ноември на заседание на комитета за наблюдение, когато членът на комитета като представител на Съюза за стопанска инициатива, Иво Костов, посочен от Банов като партньор на Ангелов, използва информация, която е вътрешна и поверителна.

„Той представи пред всички членове на комитета информация, която беше известна само на една дирекция в управляващия орган”, каза Гератлиев. След това правомощията на Ангелов били ограничени, но той все още е на работа в агенцията.

Гератлиев заяви също, че заплахите към него били заради проекти, които не са спечелени. „Очевидно зад тези проекти, които не са се случили, са стояли някакви интереси – дали на него, дали на някой друг извън управляващия орган, аз няма как да знам”, каза той и допълни, че след този случай Ангелов му вдига скандал, а по-късно гумите на колата му са срязани.

Кои са Гератлиев и Ангелов?

Кирил Гератлиев работи като директор на оперативната програма от лятото на 2017 г. Преди това е бил член на борда на директорите на „София тех парк“, а по-рано е бил директор на свързано с депутата от ДПС Делян Пеевски тържище край Пазарджик по информация на „Капитал“. Самият Гератлиев отрича да познава Пеевски. Кирил Гератлиев е заемал и постове в Министерството на регионално развитие.

През 2016 г. Ангел Ангелов е назначен след конкурс като експерт към Изпълнителна агенция „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Преди това Ангелов е бил директор на Дирекция „Европейски програми и проекти” в Министерството на културата от 2009 г., когато е назначен от тогавашния министър Вежди Рашидов. През това време соченият за негов партньор Иво Костов работи като посредник, консултиращ изпълнителите на проекти, твърди Банов. Ангелов и Костов имат обща фирма – „Хари с Консулт 8“ ЕООД. Тя е основана след като Ангелов напуска Националната разузнавателна служба.

Аферата с ремонта на Ларгото

В сряда министърът на културата Боил Банов разпозна Ангелов като източник на записа, разпространен от депутатката от БСП Елена Йончева. По-късно той заяви, че е изнудван от Ангелов и Иво Костов в продължение на години.

В позицията си Ангелив отрича да е рекетирал Банов.

Около случая се разшумя, след като Йончева оповести тайно направен запис, който по думите й разкрива корупционна схема от 2016 година.

Според нея настоящият министър на културата, тогава заместник на Вежди Рашидов е предложил процедурни хватки, чрез които да бъдат „опростени“ 754 000 лева неустойка на фирмата, реконструирала Ларгото в София. Причината за неустойката е забавяне на ремонта, става ясно от записите. Изпълнител е фирмата ДЗЗД „Антична Сердика”.

Веднага след изнасянето на записите специализираната прокуратура обяви, че започва проверка. Оказа се, че е подаден иск от Министерството на културата, а съдът е решил на първа инстанция, че фирмата не дължи неустойки. В момента делото е висящо в Апелативния съд в София.

XS
SM
MD
LG