Връзки за достъпност

Извънредни новини

Каракачанов съобщи на Швеция, че България преговаря за F-16


Военният министър съобщи на Швеция, че България няма да използва изтребители "Грипен".
Военният министър съобщи на Швеция, че България няма да използва изтребители "Грипен".

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е уведомил шведския си колега Петер Хулквист за решението на Народното събрание да започне преговори със САЩ за доставка на нови самолети F-16.

Двамата са се срещнали по време на неформалната среща на министрите на отбраната на държавите членки на ЕС, става ясно от съобщение на сайта на Министерство на отбраната.

По време на срещата Хулквист e казал, че уважава решението на българския парламент, но е заявил готовност за нови разговори по темата, „в случай, че такива се окажат необходими в бъдеще“.

През януари депутатите решиха да дадат мандат на кабинета да преговаря със САЩ за изтребители F-16 и разрешиха условията по проекта за договор да се отклоняват от предварително зададените параметри. Офертата на САЩ надвишава заложената цена, но има заявка сумата да падне в процеса на преговорите. Другият основен кандидат за модернизиране на българските военновъздушни сили беше шведската „Грипен“, чиято оферта беше под определения таван за цената, но не включваше цялото оборудване по думите на Каракачанов.

XS
SM
MD
LG