Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинската православна църква провъзгласи Епифаний за свой лидер


Епифаний ще бъде изправен пред тежка задача
Епифаний ще бъде изправен пред тежка задача

Новосъздадената независима украинска православна църква интронизира своя първи митрополит. По време на церемония в Киев Епифаний бе издигнат за нов лидер, което е част от процеса по установяване на независимостта на църковната организация, предава украинската редакция на Свободна Европа.

Интронизирането на Епифаний се състоя в неделя в препълнената катедрала „Св. София“ в украинската столица. На церемонията присъстваха представители на местната и на няколко чуждестранни църкви.

Русия остро се противопоставя на създаването на независима украинска църква. През октомври, след като Вселенският патриарх Вартоломей призна за легитимна украинската църква, московските православни лидери скъсаха отношения с Вселенската патриаршия.

Епифаний ще бъде натоварен с тежката задача да обедини разединените църковни институции в Украйна. Той също така ще трябва да привлече към новосъздадената църква множество енории в територията на Украйна, които от векове припознават лидерството на руската патриаршия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG