Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Фрийдъм хаус“: Русия, Турция и Саудитска Арабия преследват опозиционни активисти зад граница


Опозиционният журналист Джамал Кашоги беше убит в саудитското консулство в Турция. Според правозщитници и колеги на Кашоги убийците са изпратени по поръчка на режима в Рияд.
Опозиционният журналист Джамал Кашоги беше убит в саудитското консулство в Турция. Според правозщитници и колеги на Кашоги убийците са изпратени по поръчка на режима в Рияд.

Все повече авторитарни режими преследват политическите си противници извън границите на държавите, които управляват. Това е едно от заключенията на доклада "Свободата по света" на „Фрийдъм хаус“ за 2018 г.

24 страни, включително Русия, Китай, Турция, Иран и Саудитска Арабия, преследват дисиденти зад граница с искания за екстрадация и заплахи с присъди.

Убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги в консулството на Рияд в Турция привлече вниманието на правозащитниците върху отношението на авторитарните режими към политическите дисиденти зад граница, пише в доклада. Десетки опозиционни активисти зад граница обаче са заплашени от екстрадиране в държавите си, където според правозащитни организации не могат да очакват справедливи съдебни процеси.

Къде сме ние?

България попада в категорията свободни държави както всички страни членки на Европейския съюз с изключение на Унгария. Тя вече попада в категорията частично свободна, а причината са атаките на управляващата партия „Фидес“ на премиера Виктор Орбан върху медиите, неправителствените организции, учебни заведения и фирми от частния сектор.

Страните от Западните Балкани, Украйна и Молдова също са определени като частично свободни.

Въпреки че попадат в категорията свободни държави, няколко страни члени на ЕС предизвикват загриженост, пише правозащитната организация. Специално внимание е отделено на убийството на разследващия журналист Ян Куцияк в Словакия и на опитите на полското правителство да постави под контрол съдебната система.

Кои са на дъното?

Русия, Беларус и Турция са определени за несвободни. В Москва и Анкара тази година държавните глави бяха преизбрани на фона на изборни нарушения. И в двете държави медиите са поставени под държавен контрол, а опозицията и гражданските активисти са преследвани.

Най-ниско в класацията за свобода на „Фрийдъм хаус“ са Сирия, Южен Судан, Еритрея, Северна Корея, Саудитска Арабия и държавите от Централна Азия – Туркменистан, Каджикистан и Узбекистан.

От 195 оценени страни 86 (44%) са определени като свободни, 59 (30%) като частично свободни и 50 (26%) като несвободни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG