Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Путинова дипломация на "Дондуков" 2. Венецуела ще ни подкрепи за пакета “Макрон” ли?"


Николас Мадуро (вляво), Хуан Гуайдо
Николас Мадуро (вляво), Хуан Гуайдо

Признаването на Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела провокира различни коментари от политическите партии.

Часове преди позицията на Съвета по сигурността при МС и близо ден след големите европейски държави Министерството на външните работи също подкрепи Гуайдо и поиска демократични избори във Венецуела. Събрахме коментарите от различните политически партии.

Според Тома Биков от ГЕРБ българската позиция е взета съвсем навреме и е в синхрон с позициите на всички останали европейски държави, без Италия.

Тома Биков, ГЕРБ:

“Освен ценностна позиция, тя е и доста прагматична, защото очевидно България няма стратегически интереси във Венецуела, но има стратегически интереси в Европа. Нашата позиция е солидарна с тази на Португалия и Испания, които пък ни подкрепиха за казуса с българските транспортни работници и пакета “Мобилност”.

Президентът Румен Радев казва, че България трябва да се противопостави на европейските страни. Оттук нататък аз очаквам той да разясни подробно какъв български национален интерес преследва с тази позиция. Някакви ангажименти господин Мадуро е поел към него за отваряне на венецуелския пазар за българските фирми ли? Венецуела ще ни подкрепи за пакета “Макрон” ли?

В позицията на президента виждам работа срещу българския национален интерес."

„Демократична България“ подкрепя Гуайдо и определя управлението на Мадуро като „авторитарен комунистически режим“.

Стефан Тафров: „Демократична България“ остро осъди срамната позиция на Румен Радев за Венецуела, който след отказа му да осъди анексията на Крим и случая с отравянето на Скрипал отново се превърна в рупор на Путиновата дипломация. Недоумявам какво наложи свикването на Съвета за сигурност при премиера, без да има наличие на пряка заплаха за националната сигурност във връзка с Венецуела. Не разбирам защо една независима държава, каквато е България, не си позволява нещо повече от това да подкрепя позициите за признаване на Гуайдо на други от ЕС, а не го признава в прав текст".

Според евродепутата Светослав Малинов изказването на президента Радев е едно от най-отблъскващите изказвания на български политик в европейски контекст.

Светослав Малинов, евродепутат, “Демократична България”, ЕНП: “Образът на България е непоправимо накърнен. Каквото и да беше изградил досега като умерен човек с различни позиции, казусът “Мадуро” го разобличава като може би единственият държавен глава в ЕС, който директно подкрепя позицията на Мадуро, Путин и Турция. Господин Радев не може повече да претендира да бъде нещо по-различно от човек, който ще следва пропутинската политика. Тези знаци остават да важат до края на мандата му.

Българската официална позиция е закъсняла, но правилна. Изпуснахме възможността да се присъединим веднага към големите европейски държави, имайки предвид, че още миналата седмица ЕП гласува с огромно мнозинство против Мадуро. Самият факт, че ЕП реагира толкова бързо и изпревари някои държави, показва, че въпросът е безспорен за европейските демокрации”.

Позицията на БСП за Венецуела е ненамеса във вътрешните работи на трета държава.

Корнелия Нинова, БСП: “Нашата позиция за Венецуела е ненамеса във вътрешните работи на трета държава и намиране на мирно и спокойно излизане от ситуацията. Федерика Могерини казва: “Европа няма единно решение по въпроса, защото няма правомощия да признава държави и държавни институции. Това е в правомощията на отделните страни от общността“.

От пресцентъра на ДПС съобщиха, че партията все още няма позиция за Венецуела.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG