Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавата срещу жените. Колко далече може да стигне Полша?


Хиляди жени протестираха в Полша през 2017 г. срещу плановете за пълна забрана за аборт.
Хиляди жени протестираха в Полша през 2017 г. срещу плановете за пълна забрана за аборт.

Ако ги пребият вкъщи, те няма къде да отидат. Ако ги изнасилят и забременеят, само прокурор може да им позволи да направят аборт. Защитниците им са тормозени, правата им са отнети. Така живеят жените в Полша, една от най-големите европейски държави в началото на 21 век. Положението им е описано в доклад на международната правозащитна организация "Хюман Райтс Уоч", който беше публикуван в сряда.

Законовите промени, ограничаващи правата на жените, се приемат откакто е на власт партията „Право и справедливост“, пише в доклада. Според международната организация управляващите не взимат мерки за гарантиране на равнопоставеност и не се противопоставят на насаждането на омраза срещу правозащитниците.

Най-рестриктивният режим за абортите в Европа

Опитите на правителството на „Право и справедливост“ да затегне и без това рестриктивния режим за абортите изкара хиляди жени на протест преди две години. Подобни планове отново са на дневен ред в Полша.

В момента прекъсването на бременноста е възможно само ако е застрашен животът на майката, когато фетусът има тежки увреждания и

Лекарят може да се озове за три години в затвора, ако направи незаконен аборт

когато бременността е резултат от кръвосмешение или изнасилване. За да бъде извършен аборт в първите два случая освен одобрението на лекаря, който ще извърши аборта, и заключение на независим специалист, който да потвърди диагнозата. При бременност в резултат от престъпление аборт е възможен само след съгласие на прокурор.

При прекъсване на бременност в разрез с правилата и пациентката, и лекарят са заплашени с до три години затвор. Законните аборти в Полша са около 1000 годишно. Често лекарите отказват да извършват аборти, дори да са спазени законовите изисквания, защото се страхуват от наказания, пише в доклада на „Хюман райтс уоч“.

В началото на 2018 г. в парламента във Варшава крайнодесни организации с подкрепата на Църквата внесоха законопроект, който предвижда отнемане на правото на жените да прекъсват бременността, когато фетусът има тежки увреждания. Това доведе до нови протести през март 2018 г.

Полша е страната членка на ЕС с най-рестриктивен закон по отношение на абортите. През май в Ирландия беше проведен референдум, на който две трети от гласувалите подкрепиха либерализирането на режима на абортите с отмяната на т. нар. осма поправка на ирландската конституция, която дава еднакво право на живот на фетуса и на майката.

Насилието над жени и "джендър идеологията"

Жертвите на домашно насилие в Полша не получават защита, а насилниците често не получават наказания, пише още в доклада на „Хюман райтс уоч“. Според данните на местната полиция през 2017 г. са регистрирани 92 500 случая на домашно насилие. В 73% от случаите жертвите са жени, а в 92% извършителите са мъже.

Ресорното министерство искаше да забрани съдебните процеси за домашно насилие, ако инцидентът се случва за първи път

В цялата страна има 35 центъра за подкрепа на жертви на насилие. По-голяма част от тях не предлагат медицински грижи, намират се далеч от градовете и не предвиждат продължителен престой. Един център с 26 легла предлага убежище на жертвите. Останалите се настаняват в приюти за бездомни, пише в доклада.

Министерството на семейството, труда и социалната политика предложи промени в наказателния кодекс, които превиждат първият случай на насилие в семейството да не влиза в съда, а да остава само с предупреждение. Законопроектът беше изтеглен след протести.

Полша дълго отказваше да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулска конвенция. Редица неправителствени организации се обявиха срещу документа на Съвета на Европа с аргумента, че вреди на „традиционното семейство“ и „укрепва джендър идеологията“. В крайна сметка тя влезе в сила през 2015 г.

Атаки срещу правозащитни организации

Организациите за правата на жените в Полша се сблъскват с рязко ограничаване на финансирането от държавата, което ги принуждава да съкращават персонала и географския си обхват и да се отказват от значителна част от дейностите си. Правната помощ за жертви на насилие например става все по-трудна за осигуряване.

Освен това те са подложени на сериозен натиск от организации, които се представят за защитници на традиционното семейство, а понякога и от Църквата. Провеждани от тях кампании в училища срещат сериозен отпор от родителски организации.

В началото на октомври 2017 г., след шествие в подкрепа на либерализирането на режима на абортите, полицията нахлува в централите на няколко неправителствени организации, които организират протеста.

Пред „Хюман райтс уоч“ 11 жени разказват, че са били жертви на тормоз заради работата си в подкрепа на организации за правата на жените. Три учителки и една директорка на училище казват, че са заплашени с уволнение.

XS
SM
MD
LG