Връзки за достъпност

Извънредни новини

Предложения на ВМРО за интеграция на ромите предизвикаха критики


Лидерът на НФСБ Валери Симеонов разкритикува промените, защото са насочени подчертано към ромите.
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов разкритикува промените, защото са насочени подчертано към ромите.

Безплатни аборти и „ограничаване на безразборната раждаемост в гетата“. Това предвижда разпространена в сряда от вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов „Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им“.

Фактът, че мерките, предложени от Каракачанов са насочени подчертано към ромите, предизвикаха критиките дори на лидера на коалиционния партньор НФСБ Валери Симеонов, цитиран от "Медиапул". Симеонов добави, че партията му също е настоявала за въвеждане на част от мерките.

ДПС определиха концепцията като противоконституционна. От БСП видяха в нея предизборна акция.

Планът на Каракачанов включва още предложението ромите без адресна регистрация да нямат право да обитават територията на съответното населено място.

Вицепремиерът предлага още задължително включване на ромите в трудоспособна възраст в програми за професионална квалификация. Концепцията му предвижда и трудово-образователна повинност за пълнолетни лица, отпаднали от образователната система преди да навършат 16 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG