Връзки за достъпност

Извънредни новини

Подкаст: От бананите до поезията


Подкаст: От бананите до поезията
please wait

No media source currently available

0:00 0:09:03 0:00
Директен линк

Прелет по събитията от седмицата: Каракачанов ще абортира „маргинални групи“; БСП – Пловдив се обърна срещу собствените си символи, след което изпрати писмо за подкрепа до Мадуро и, забележете – героичния внецуелски народ.

Президентът Румен Радев беше похвален от руския ген. Решетников за мъдрата му позиция пак по темата Венецуела, а пък ГЕРБ обърнаха парламента на преглед на художествената самодейност. В това време зам-главният прокурор Гешев избухна с поредно прозрение за връзките между политическата и съдебната конюнктура. Разсъжденията му бяха нещо като тези на областната управителка на Перник, която смнята, че слънцето ще ни топли дори ако е от банани.

Както обикновено започваме едно по едно.

Политическата тема на седмицата. Каква да бъде българската позиция по случващото се във Венецуела. След няколкодневно мъдруване, в крайна сметка кабинетът подкрепи Европейската позиция. Президентът пък се обяви против. Тая му реакция беше посрещната с одобрение от небезивестния руски генерал Решетников.

Областната организация на БСП в Пловдив обаче стигна много по-далеч. Събра се и написа писмо до венецуелския диктатор и „героичния му народ“. В писмното организацията на социалистите декларира пълна подкрепа за режима. Само едно смущавало БСП-Пловдив: в българските медии нямало информация какво става в боливарската република. Затова четяли руски медии. Абе, чуйте какво каза шефът на левицата в града пред радио Пловдив: За нас като граждани, оставям настрани като партия, остана странен факта, че нямаше много информация какво се случваше във Венецуела. Имам предвид официални медии. Като че ли имаше затъмнение в България, и ние сме се информирали от руски сайтове, където информацията се обяснява по-обективно.

Вероятно и президентът Радев от такива сайтове се информира. Руски и обективни.

Сряда: БСП срещу собствените си символи

С това обаче не се изчерпва активността на БСП в Пловдив. Същата градска организация, която мълчеше по темата за подпалените никотинови складове в града, не взе отношение по всичко предшестващо Европейската столица на културата и прочие, тая седмица жестоко се противопостави на случващото се в Пловдив. Ако си мислите, че става дума нещо за ръководенето на общината – бъркате. Самоотвержена общинска съветничка от БСП се възмутила от цитирам ви - “противоречиви символи, проповядващи идеологията на различната любов”, изобразени върху парче от Берлинската стена. Става дума за част от изложбата “Изкуството на свободата” в центъра на града.

Понеже не виждате – да ви обясня – двама войници се целуват по устатата. Нинова би казала нещо и за джендъра. Обаче проблем за БСП: целуващите се двама войници са реплика на плакат от времето на СССР - съветски войник освобождава/целува литовски селянин. А сега де – социалистическа любов или джендъризъм...

Четвъртък: Хубава стратегия, ама да е по-завоалирана

Като стана дума за джендъри и се сетих за Обединените патриоти. Вицепремиерът Красимир Каракачанов предложи стратегия за ромска интеграция с безплатни аборти и трудова повинност. Полетът на патриотичната мисъл стигна и цитирам: „ограничаване раждаемостта на жени от маргиналните общности“. Браво, БРАВО! Само след още един мандат и химическа кастрация може да обещават. Обаче неговият партньор Валери Симеонов е доволен от концепцията. Само едно го смущавало, че малко си личи, че става дума за роми: „Това са заложените неща в програмата ни. Едно нещо не ми харесва само – че прекалено е насочена и се подчертава, че е срещу циганския етнос, а това не е редно“

Значи, не в мерките е проблемът, а че се подрчетава срещу кого са. Ако може малко по-така завоалирано да ги правим тия задължителни аборти по-добре....

Вторник: политическо влияние в прокуратурата

Ставайки дума за завоалиране на нещата. Заместник-главният прокурор Иван Гешев съвсем завоалирано и без да забелязва, обърна внимание на гражданството как работата на прокуратурата се ръководи от политически интереси: Защитата и подсъдимите правят всичко възможно процесът да се забави доста във времето. Вероятно разчитат да се реши с някакви извънправни способи като смяна на политическата обстановка.
Интересна работа – ако обвиняеми рачитат на смяна на политическата обстановка, на какво ли разчитат в държавното обвинение.

Понеделник: ако слънцето беше от банани

Впрочем тия разсъждения са съвсем от ранга на неподражаемата областна управителка на Перник Ирена Соколова, която прави научни открития: "Физиката е изключително интересна наука и в рамките на тази седмица и на мен ми беше интересно да чета много за интересни процеси и явления, толкова интересни, че понякога граничещи с неочакваното. И аз разбрах, че слънцето би могло да свети и да е топло, дори ако не е изградено от въглерод, както е в момента, а ако освен ядрото навсякъде е заобиколено от банани“.

Еми, аз смятам, че е напълно права! В Перник Соколова налага нови образователни стандарти. Напълно отговарящи и на политическата и образователната система.

Сряда: преглед на художествената самодейност в НС

А като казахме за политически стандарти: парламентът може да работи едва по няколко часа, скъпи приятели, но там се случват важни неща. Вие ще кажете – че как да не са важи, пишат се закони. Аз обаче ще ви кажа, че грешите крадинално. Пише се, но поезия. Чуйте за какъв тип дебат вашите избраници вземат заплати. В частност Спас Гърневски: Партията развява демагогски знамената, / че е социална, че е честна, справедлива./ Но поразраовиш ли и ти делата,/ ще видиш, че нагла арогантна, кървава и особено крадлива“.

Очаква се следващият път дебатите в пленарна зала да се провеждат и по адаптации на класичеси балец.

И накрая: липса на интелигентни неща

Иначе доклад на здравното министерство констатира, че половината психиатрии у нас са в плачевно състояние. За поне мининален ремонт на сградите им ще са нужно 10 млн. Лева. На тоя фон правителствената болница получи 100 милиона. Ми така де – къде ти психично болни, как могат да се сравняват с цвета на нацията...

Иначе Бойко Борисов обяви, че нито една болница няма да бъде затворена по време на неговото управление. Става дума за други окаяни болници – общинските. Хубаво твърди това премиерът, обаче вероятно е забравил в първия си мандат колко болници закри именно неговото правителство.

И накарая – заради мъгла на магистрала Струма се случи тежка верижна катастрофа. В нея 30 коли буквално бяха раздробени. Човек загина. От АПИ казаха, че няма система за предупреждение за атмосферните условия на пътя. Интелигентната система още не работела.

То какво ли интелигентно тук работи...
XS
SM
MD
LG