Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови правила за „Северен поток 2“. България е против


Тръбите за газопровода "Северен поток 2" вече са на германско пристанище.
Тръбите за газопровода "Северен поток 2" вече са на германско пристанище.

Страните членки на ЕС подкрепиха в петък нови правила за регулирането на тръбопровода „Северен поток 2“. Според промените Берлин поема водеща роля в договарянрто на изграждането на тръбите, които ще свързват Русия и Германия. Проектът обаче ще трябва да се подчинява на европейските регулации.

България е единствената дъ8ржава членка на ЕС, която не е подкрепила промените, съобщава агенция ДПА, като се позовава на информация от „кръгове, близки до Елисейския дворец“.

За да станат задължителни, промените в евродирективата трябва да бъдат гласувани в Европейския парламент.

Какво решиха европейските страни?

Според гласуваните в петък от Съвета на ЕС изменения в газовата директива приложението на европейските правила за пазара на природен газ ще се прилага към газопроводи до и от трети страни. Регулациите трябва да се прилагат до външна граница на ЕС, като са включени и териториалните води на страните членки. Това значи, че европейските правила за търговия с природен газ ще се прилагат и за „Северен поток 2“, както и за всички други газопроводи, които изват от територията на трети страни.

В настоящия си вид „Северен поток 2“, който се строи от руската държавна компания „Газпром“, не изпълнява правилата, предвидени от европейските регламенти, писа Ройтерс, като се позова на европейски източници.

Според одобрените днес от постоянните представители на страните членки на ЕС изменения, страната, на чиято територия се намира пунктът за получаване на суровина от морски газопровод, идващ от страна извън ЕС, ще получи правото да избере формулата за приемането на количествата според правилата на газовата евродиректива.

За това се споразумяха Германия и Франция след като в продължение на дни между двете страни имаше напрежение във връзка с предложенията за промени в директивата.

За какво спореха Германия и Франция?

Преди дни Франция обяви, че ще подкрепи първоначалния вариант на измененията. Като аргумент Париж изтъкна, че осъществяването на проекта би поставило Европа в зависимост от руския газ. Газопроводът ще бъде с максимален обем 55 милиарда кубични метра годишно.

Първоначалноят вариант на промените би значел Германия да загуби правото си сама да договаря условията по проекта „Северен поток 2“. Това би било възможно, защото газопроводът ще влиза в ЕС през нейните териториални води.

Гласът на Франция беше решаващ.

Против промените в директивата, освен Германия, се обяви и Нидерландия, която също ще получава газ по спорния газопровод. Австрия и Белгия също подкрепят „Северен поток 2“, защото техни компании са сред участниците в проекта, писа по-рано в петък „Еурактив“. Германия има подкрепата също на Унгария и на България. Газопроводът „Турски поток“, който ще минава през страната ни, също ще транспортира руски газ.

За да блокира директивата, Германия имаше нужда от подкрепата на четири страни, които представляват поне 35% от населението на ЕС. Изброените държави имат 27% от населенитето на ЕС.

Затова Берлин и Париж трябваше да постигнат споразумение. Според приетия вариант Германия ще има водеща роля в проекта „Северен поток 2“, но той трябва да се подчинява на европейските регулации.

САЩ заплашват със санкции

Преди седмици САЩ обяви, че може да наложи санкции на европейските компании в проекта за газопровод. Това става ясно от писмено предупреждение, отправено от посланика на САЩ в Германия към германските компании. Подобни мерки са предвидени в Закона за противодействие на враговете на Америка чрез санкции, приет през 2017 г. и насочен срещу Иран, Северна Корея и Русия.

По-рано в петък американски сенатори предложиха в Конгреса да бъде гласувана резолюция против „Северен поток 2“.

Газопроводът „Северен поток-2“ за доставка на руски газ в Германия трябва да мине през Балтийско море и така да заобикали Украйна. Предвижда се той да мине през териториалните води на пет страни - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Освен руския гигант „Газпром“, в проекта участват и няколко европейски компании: германските „Винтерсхал“ (Wintershall) и „Унипер“ (Uniper), британско-холандската „Шел“ (Shell), френската „Анжи“ (Engie) и австрийската „О Ем Ви“ (OMV).

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG