Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой плаща за конспирация и мистика по БНТ?


Стойчо Керев в кадър от предаването
Стойчо Керев в кадър от предаването

Има ли място предаване за мистика, наука и конспиративни теории в ефира на обществената телевизия? Докато споровете още продължават, "предаването за мистерии" се обви само в мистерия. БНТ твърди, че не плаща нито една стотинка за него. Продуцентът му също отказва информация.

Кой плаща?

След като предаването се излъчва по обществената телевизия, логичният въпрос е дали то се финансира от бюджета на телевизията т.е. от данъците на българските граждани и ако да, колко струва то.

„Новото познание“ не струва нито стотинка на българските данъкоплатци, съобщават запознати. Предаването се предоставя безвъзмездно от външния продуцент „АРК-България“, собственост на водещия Стойчо Керев.

Не е ясно откъде в такъв слчуай идват парите за производството на 27-минутните епизоди, нито дали работещите в него получават възнаграждение за труда си. Във финалните надписи на предаването можем да прочетем, че освен авторът и водещ Стойчо Керев, за създаването на предаването работят двама режисьори, отговорен оператор, седем оператори, графичен дизайнер, специалист по връзките с обществеността, гримьор, трима специалисти по ефектите, член на екипа, който отговаря за проучванията, тричленен студиен екип, специалист по техническа поддръжка и директор продукция. Предвиден е също бюджет за поддръжка на студийния комплекс и за ПТС (подвижна телевизионна станция, която обикновено се използва при външни включвания на живо).

Стойчо Керев отказа коментар пред „Свободна Европа“. Той изрази учудване, че точно сега медиите появяват интерес към предаване, което има вече „шестгодишна история“.

„Някои теми не са научно доказани и изискват допълнително изследване.“

Това е предупреждението, с което излизат епизодите на „Новото познание“ по БНТ 2. Досега в ефира на обществената телевизия са излъчени три серии. Темите се простират от изкуствения интелект до живота след смъртта.

От гостите в предаването можем да научим, че някои учени „съзнателно, целенасочено искат да се превърнат в полуроботи, защото смятат, че това им помага“ и за тази цел вграждат чипове в телата си. Това твърди например геофизикът проф. Бойко Рангелов. По думите му, той има такива хора в обкъжението си, а при някои става дума за извънземна намеса.

„Всъщност ако се погледнат разсъжденията на проф. Рангелов, 99% от тях бяха свързани с научните изследвания в тази област, те бяха представени коректно“, коментира пред „Свободна Европа“ проф. Николай Денков от Факултета по химия и фармация на СУ. „Факт е, това е добре известно в научната общност, че има хора с имплантирани чипове, които се използват за предоставяне на информация за личността, т.е. те съдържат биометрични данни, или за друга връзка с електронни елементи в средата.“

„Но в същото време в част от изказванията му се прокрадваха някакви идеи за висшите сили, за извънземните и т.н., които аз лично игнорирам, защото смятам, че те нямат особено значение в общия контекст. Но ако се погледне тази част от изказването, разбира се, това беше извън рамките на науката, беше по-скоро в рамките на неговата фантазия“, допълва проф. Денков.

В минутите, отделени на друга тема, получаваме възможен отговор на въпроса откъде идват душите. Писателят Христо Нанев описва нещо, което нарича „първоизточник на душата“. Според него това е „едно огромно енергийно овално тяло, което цялото е изградено от светлина, от благост, от любов и много мъдрост“. Гостът обяснява също от позицията на свидетел излизането на душата от първоизточника и слизането й на земята.

Предаването всъщност не е ново...

„Новото познание“ е продължение на „Въпрос на гледна точка“ – предаване за мистика с водещ и продуцент Стойчо Керев, което се излъчваше по ТВ7. През 2016 г. започна онлайн излъчването на „Новото познание“, а след това предаването стана част от ефира на ТВ+. Каналът му в YouTube има 68 хиляди последователи.

"Чипове от извънземно". Наука или мистика превземат БНТ?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:27 0:00

Преди предаването да тръгне по БНТ, Стойчо Керев е разглеждал в него следните теми: „Мистичната връзка на древен Египет и траките. Тайната за историческата заблуда?“, „Как да тълкуваме пророческите съновидения?“ и „Към кои народи гледат очите на Бог?“.

Прави впечатление, че темата за живота след смъртта не за пръв път се появява в предаването „Новото познание“. Лъчезар Филипов и Бойко Рангелов (които вече се появиха като гости по БНТ 2) редовно участват в предаването.

...но за пръв път се излъчва по обществената телевизия

Досега обаче „Новото познание“ се излъчваше в ефира на търговска телевизия и онлайн. Решението да стане част от програмата на БНТ 2 предизвика въпроса има ли то място в обществената телевизия, финансирана от държавния бюджет.

„Аз нямам нищо против – нека! Кабеларките са пълни – разбиват камъните в бъбреците с поглед, пращаш си рождената дата и те ти казват кога ще роди внучката ти. Пълно е с такива неща. Нека да ги има“, коментира за „Свобдна Европа“ Иван Стамболов – Сула, който е част от Обществения съвет на БНТ.

„Обаче когато се появят в националната телевизия, националната телевизия ги легитимира. Тя казва „Това, което се случва и което виждане, е окей, то е добро за обществото, вярно е и ние с целия си авторитет на медия, зад която стои държавата, плащайки, казваме да, това е редно, това е истина, това е в реда на нещата“. Тоест държавата казва, че извънземните импланти, които правят учените полуроботи са в реда на нещата“, допълва Иван Стамболов.

По думите на Стойчо Керев излъчването на такива предавания в ефира на обществени телевизии не е изключение. Британската Би Би Си има цял отдел, който работи върху такива предавания, заяви той.

„През 2000 г. бях на стаж в Би Би Си. Още тогава си дадох сметка, че една обществена телевизия, да не кажа най-голямата, изгражда цял департамент, който да се занимава с такъв тип проекти и предавания“, коментира Керев в ефира на БНТ. „И Би Би Си отвори такава ниша не за друго, а за да запълни този интерес и да възбуди един дебат.“

Британският обществен оператор действително произвежда много предавания на научно-популярни теми. „Свободна Европа“ обаче не успя да открие предаване за конспиративни теории в програмната схема на Би Би Си.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG