Връзки за достъпност

Извънредни новини

Северна Корея поиска хуманитарна помощ от Русия


Искането за хуманитарна помощ идва няколко седмици преди срещата на Ким Чен Ун с Доналд Тръмп
Искането за хуманитарна помощ идва няколко седмици преди срещата на Ким Чен Ун с Доналд Тръмп

Северна Корея е изпратила до Русия искане за хуманитарна помощ в размер на 50 милиона тона пшеница. Молбата идва заради трудната ситуация с храните в комунистическата държава и стихийните бедствия през 2018 г. Това заяви шефът на външнополитическата комисия в руския сенат Константин Косачов, предава вестник „Московский комсомолец“.

По думи на Косачов руските ведомства проучват възможността за доставки на зърно в помощ на КНДР. Той също така отбеляза, че Русия активно подпомага Северна Корея в последните години и оцени помощта, изпратена от Москва по линия на ООН, на 8 милиарда рубли.

Проблемите пред Северна Корея са свързани със санкциите, наложени на държавата, заради развитието на ядрената й програма. През януари японски медии съобщиха за поскъпналите цени на храните в КНДР. Доклад на ООН от декември 2018 г. оцени нуждите от хуманитарна помощ в държавата на повече от 111 млн. долара.

Новината за поискана хуманитарна помощ от Русия идва две седмици преди срещата между лидера на КНДР Ким Чен Ун и американския президент Доналд Тръмп във Виетнам. Очаква се, че на нея освен прекратяването на ядрената програма в островната държава, ще бъдат обсъдени и различни възможности за бъдещо сътрудничество между двете държави.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG