Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия иска „суверенен интернет“ с централизиран контрол над трафика


Руските депутати започнаха обсъждане на проектозакон за изграждане на „суверенен интернет“. Негова цел е той да може да се използва дори ако Русия бъде откъсната от големи световни сървъри, съобщава Франс прес.

Проектозаконът, който от днес се обсъжда на първо четене в долната камара на парламента, цели да гарантира функционирането на руския сегмент в интернет и неговата защита от потенциални кибератаки. Той е отговор на „войнствения характер на новата американска стратегия в областта на киберсигурността“, която руските власти определят като заплаха.

Предвижда се руските доставчици на интернет да са длъжни да гарантират, че мрежите им разполагат с „технически средства“, които позволяват „централизиран контрол над трафика“.

Проектът е критикуван от руската Сметна палата заради разходите от 20 млрд. рубли, свързани с реализирането му. Упреци има и от правителството, което не подкрепя разширените правомощия, които руския регулатор на телекомуникациите и медиите Роскомнадзор ще получи, ако законът влезе в сила. Регулаторът би получил право на пряка намеса в мрежата в случай на заплахи и ще може да блокира директно забранено в Русия съдържание - нещо, което досега беше задача на интернет операторите.

XS
SM
MD
LG