Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какъв е проблемът с Huawei и защо САЩ обявиха компанията за заплаха


Западът се съмнява, че Huawei ще предава данни на властите в Китай, ако участва в изграждането на 5G мрежи.
Западът се съмнява, че Huawei ще предава данни на властите в Китай, ако участва в изграждането на 5G мрежи.

Когато през 2012 г. американският Конгрес предупреди, че китайските телекомуникационни компании Huawei и ZTE представляват заплаха за сигурността, това не направи голямо впечатление. Когато през 2013 г. бившият директор на ЦРУ Майкъл Хейдън заяви, че Huawei е предоставяла „чувствителни“ данни на Пекин, темата отново не се превърна във водеща. Днес обаче от Вашингтон до Варшава темата за Huawei и изграждането на инфраструктурата за 5G мрежа е ключова. Защо обаче САЩ, Австралия и страни от ЕС смятат, че Huawei е риск за сигурността?

Huawei и пътят към успеха

Китайската компания е основана през 1987 г. от бившия офицер в Народната освободителна армия Жън Дженфей. Още в първите дни на съществуването си компанията започва да произвежда технологии за телефони, а през 1993 г. изкарва първия си телефонен превключвател, който се оказва най-добрият продукт на пазара. През 1994 г. компанята получава договор за изграждането на национална телекомуникационна мрежа за армията, която не носи толкова големи приходи, но създава отлични връзки за бъдещи проекти.

През 94-та компанията получава договор от армията, който не носи големи приходи, но създава отлични връзки за бъдещето

През 97-ма Huawei излиза и на външния пазар, като само след няколко години има договори с IBM, изгражда комуникационни системи на датската Telfort и отваря операционни центрове в Европа и САЩ. През 2018 г. пък компанията се превърна във втория най-голям производител на смартфони в света. Копманията е и най-големият производител на оборудване в света на мобилните технологии. Историята на успеха обаче не е всичко.

Изтокът срещу Запада в борбата за 5G

През последните години Huawei, ZTE и други китайски компании увеличават количеството от притежавани патенти за глобания стандарт на 5G мрежите, тъй като повече патенти означават по-голям контрол върху употребата на технологията. В свой анализ “Политико” пише, че според данни от 2017 г. китайски копмании притежават около 10 процента от патентите върху технологията. Причината, поради която те искат по-голям дял, е, че до 2023 г. по-голямата част от потребителите на технологията в глобален мащаб ще бъдат в Китай. За сравнение – патентите, които китайски компании държат от настоящата генерация на мобилна технология, известна като 4G, са в размер на 7% на глобално ниво. В същото време американската Qualcomm държи 15 % от патентите върху 5G, Nokia разполага с около 11 %, а Ericsson – с около 8 %.

За разлика от САЩ, където това е оставено на частните компании, Китайската държава инвестира значителни средства в изграждането на инфраструктура за бъдещата 5G мрежа. Откъде обаче идват проблемите?

Съмнението и отказаните партньорства

През 2017 г. китайското правителство приема закон за киберсигурността. Той се фокусира върху опазването на личните данни и задава нови норми за събирането и обработването на информация. Според този закон всички компании трябва да представят мерки за опазване на информацията. Тази информация обаче трябва да бъде пазена на сървъри, които се намират в Китай. Най-важно в новия закон е задължението организациите да подпомагат и да работят заедно с властите в сферата на националното разузнаване.

Най-важно в новия закон е обаче задължението организациите да подпомагат и да работят заедно с властите в сферата на националното разузнаване.

Именно задължението, което и Huawei трябва да изпълнява, за подпомагане на националното разузнаване на Китай кара редица държави да изключат компанията от договорите за изграждане на бъдещите 5G мрежи.

Тона задават САЩ и Австралия, които обявяват, че ще изключат Huawei от списъка с компании, които ще изграждат инфраструктурата за 5G технологиите. След тях това прави и Нова Зеландия. Канада пък започва да провежда тестове върху сигурността на продуктите на Huawei.

През декември 2018 г. Андрус Ансип, зам.-председател на Европейската комисия за цифровия единен пазар, заяви че Европа би трябвало да се притеснява от китайските компании, защото ги задължавали да оставят в програмите си "вратички" за китайското разузнаване и създавали чипове, използвани, "за да откраднат тайните ни".

Интересен е случаят с Великобритания, където компанията работи от повече от десетилетие, а гиганти като Vodafone вече са работили активно с китайската компания за адаптацията на мрежите си към 5G. В същото време един от националните телекоми, BT, прекрати изцяло работата си с Huawei.

Държавата също работи активно с китайския гигант, който изгражда свой център, наречен “Cell”. В него служители на Huawei, работещи с британската агенция за национална сигурност GCHQ, извършват тестове върху всички продукти на компанията, които се предлагат на местния пазар. Въпреки отворения достъп за правителството, съмненията остават, защото служителите на центъра работят за Huawei, а само през 2016 г. са били открити над 100 случая с проблеми в сигурността.

Германия е от държавите, които отказват категоричното спиране на достъпа на която и да е компания до проектите за изграждането на 5G инфраструктура, но също като Канада разследва данните за възможен шпионаж от страна на Пекин.

Обвинения, екстрадация и неясно бъдеще

Така стигаме до последния епизод от сагата с бъдещето на 5G и ролята на Huawei. На 1 декември 2018 г. дъщерята на основателя и главен финансов директор на Huawei Менг Ванджоу бе задържана в Канада по подозрения за нарушаване на санкциите, наложени на Иран. През януари по същата причина в САЩ бяха повдигнати 23 различни обвинения на китайския гигант, а продължават и опитите за екстрадация на Ванджоу.

В Полша служител на компанията бе задържан по обвинения в шпионаж, въпреки че властите уточниха, че става въпрос за индивидуални действия и обвинения към Huawei няма да бъдат повдигани на този етап.

По време на посещението си в Европа в последните дни държавният секретар на САЩ Майк Помпео не спря да предупреждава за скрития риск за сигурността, който представлява всяко сътрудничество с Huawei по създаването на 5G мрежите. Той дори заяви, че САЩ е възможно да прекратят някои общи проекти с държавите, които изберат китайския гигант за доставчик.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG