Връзки за достъпност

Извънредни новини

София ще чака Лондон да установи дали Гебрев е отровен с "Новичок"


Главният прокурор Сотир Цацаров.
Главният прокурор Сотир Цацаров.

Българската прокуратура очаква британските разследващи да установят дали оръжейният производител Емилиян Гебрев е бил отровен с известния нервнопаралитичен агент "Новичок" през април 2015 година. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров след като бе изслушан от парламентарната комисия за контрол на спецслужбите в сряда.

„Единственият начин, понятен нам, за да установим дали това е или не е "Новичок", всъщност представлява изследване, което могат да направят само британските власти“, обясни ръководителят на държавното обвинение. Той уточни, че проверката трябва да обхване и агенти, подобни на "Новичок".

За целта в Лондон са изпратени европейска заповед за разследване, както и всички данни, с които разполага българската прокуратура по случая, включително и заключенията на лабораторията на финландския институт за проверка по Конвенцията за химически оръжия (VERIFIN), поръчани от самия Гебрев.

Освен да чакат отговор от Лондон българските разследващи в момента опитват да установят самоличността на всички гости на Гебрев – негови бизнес партньори, с които са вечеряли непосредствено преди отравянето му. По думите на Цацаров става въпрос за хора от руски и полски произход.

Главният прокурор коментира и престоя у нас на руския агент на ГРУ, познат с името Сергей Федотов. По думите му единствената връзка, която се открива между случая Гебрев и него на този етап, е съвпадението във времето. Едно от посещенията на Федотов у нас е било непосредствено преди отравянето на бизнесмена.

Цацаров сам направи и уточнение на изявлението си от понеделник, че следи от отровното вещество били открити и в рукола, консумирана от Гебрев. По думите му „ние в никакъв случай не твърдим, че той е претърпял хранително отравяне“. Главният прокурор искал да каже, че по въпросната салата имало следи от пестицид, представлявящ същото фосфоросъдържащо съединение. То обаче е било твърде малко, за да причини толкова тежко отравяне.

Преди два дни Сотир Цацаров посочи като вероятна версия още поставяне на отрова в кафе машина. Самият Гебрев обаче коментира пред Свободна Европа, че не консумира нито кафе, нито рукола. Освен това по думите му той, синът му и производственият директор на „Емко“ Валентин Тахчиев (тримата отровени) са се намирали на различни места, когато са получили първите симптоми на отравяне. Именно затова, според Гебрев, няма как да са отровени от едно и също нещо, на едно и също място. Тази негова забележка не е коментирана от прокуратурата.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG