Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГРУ, „Скрипал“ и Гебрев – отговори на въпросите, които си задавате


България разследва повторно отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и „предполагаемата връзка“ в това на третия заподозрян по аферата „Скрипал“ – Сергей Федотов, агент на Главното управление на Генералния щаб на Русия (известно с бившето си име ГРУ – главно разузнавателно управление).

Има ли връзка между отравянето на бившия агент на КГБ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 г. с отравянето на българския бизнесмен Гебрев през 2015 г.? Има ли общи действащи лица в двата сюжета? Използван ли е „Новичок“ и в България? Крият ли нещо българските служби? В тази заплетена история въпросите стават все повече, но вече има достатъчно данни поне някои от тях да получат отговори.

Има ли връзка между отравянията на Скрипал и Гебрев?

Засега е доказано, че третият заподозрян от британските власти за покушението в Солсбъри е идвал няколко пъти в България точно по времето, когато Гебрев е бил отровен. Третият заподозрян бе назован от британския „Телеграф“ като Сергей Федотов, но изданието предполага, че това не е истинското му име. Другите двама са пътували под имената Александър Петров и Руслан Боширов, а по-късно разследващият сайт „Белингкат“ ги идентифицира като агентите на ГРУ Александър Мишкин и Анатолий Чепига.

Миналата седмица „Белингкат“ съобщи за пътуванията на Федотов в България, а Свободна Европа потвърди информацията от свои източници.

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди в понеделник тази информация – човек под името „Сергей Федотов“ е влизал в България на 5 февруари, 24 април и 23 май 2015 г. Вторият път напуска страната на 28 април – денят, в който Гебрев е хоспитализиран след отравянето.

Защо чак сега обсъждаме отравяне от 2015 г.?

Емилиян Гебрев се почувства зле и е приет в болница на 28 април 2015 г., последван от сина си и свой партньор. По думите на Цацаров, на 1 октомври 2015 г. Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинение за убийство, като разследването е възложено на столичната полиция. През април 2016 г. разследването е спряно, защото извършителят не е разкрит.

Разследването е възобновено през есента на 2018 г. след искане от страна на Гебрев, който вижда прилики между покушението срещу себе си и известния вече в медиите случай със семейство Скрипал. Пак по думите на главния прокурор, на 21 октомври Гебрев изпраща писмо, в което посочва, че има основание да счита, че отровата, която е използвана и в българския случай, е от семейството на "Новичок". Разследването е възобновено няколко дни след това.

Случаят става отново актуален след информацията, че агент на ГРУ, съпричастен към случая „Скрипал“, е идвал в България точно преди отравянето на Гебрев.

Използван ли е „Новичок“ и в България?

Засега няма доказателства за това. Сотир Цацаров казва, че заключенията от химичните експертизи през 2015 г. са показали, че в кафе от кафе машината в дома на Гебрев, както и в храната на неговия син, има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба с вредители по земеделските култури.

“Установено е, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниски количества", казва Цацаров. Не са открити субстанции от списъка на Конвенцията за химическите оръжия, гласи официалната позиция.

Преди две седмици „Капитал“ разказа, че по съвет на лекарите Гебрев се свързва с лаборатория във Финландския институт за проверка на конвенцията за химически оръжия (VERIFIN). Това става още през лятото на 2015 г.

„В доклада на финландската лаборатория се изброяват няколко вещества, които могат да обяснят откритото при неговите лабораторни изследвания. По-голямата част са пестициди, които са забранени за употреба в ЕС, но едно от тях е и в списъка на веществата, които се контролират от конвенцията за химическите оръжия, макар и да не са включени в списъка със забранените вещества. Amiton (от семейството на "Новичок" - б.р.) е започнал да се произвежда през 50-те години като инсектицид, но скоро след това нервнопаралитичният му ефект го прехвърля в категорията на химическите оръжия“, се казва в публикацията.

Кой и какво разследва сега?

След възобновяването на разследването е подписано споразумение между главния прокурор, вътрешния министър и председателя на ДАНС за създаване на съвместен екип за разследване на случая и до настоящия момент са проведени 13 разпита на свидетели, казва Цацаров. По думите му, те сега научават за изследването на финландската лаборатория. По думите на Гебрев обаче, никой не го е търсил от октомври насам във връзка с разследването.

"След възобновяването на разследването на случая "Гебрев" с него са запознати всички британски и европейски служби. На тях е осигурен пълен достъп до всички материали по делото и всички действия по разследването“, казва още Цацаров. „Българските и британските власти работят в сътрудничество по случая "Гебрев", казва и посланичката на Обединеното кралство Ема Хопкинс. Разследването има две линии, казва Цацаров: „Едната е свързана с отравянето на Гербев и неговия син, и втората – свързана с конкретния руски гражданин, който е бил у нас“.

Мълчат ли българските власти за случая?

Първоначално мълчаха, но вече не. След публикуването на информацията за пребиваването на агента на ГРУ Федотов в България, институциите запазиха мълчание. Миналата седмица нито прокуратурата, нито МВР пожелаха да потвърдят или отрекат информацията, че се води ново разследване на отравянето на Гебрев. До понеделник властите на бяха потвърдили или отрекли официално и пребиваванията на Федотов у нас.

Какво се е случило междувременно?

Това, което се вижда на повърхността, е насрочената и проведена вече среща между най-висшите отговорни фактори в сферата на сигурността с посланичката на Великобритания.

През почивните дни бившият вътрешен министър и председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов каза в Харманли, че парламентарната комисия за контрол на службите ще изслуша техните ръководители за хода на разследването. А бившият председател на ДАНС и също бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев коментира пред бТВ, че евентуална руска връзка в българския случай би означавала, че „Москва няма контрол над собствените си спецслужби и техните служители в момента се занимават и с частни поръчки“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG