Връзки за достъпност

Извънредни новини

София информира Лондон, че разследва "предполагаема намеса" в отравянето на Гебрев


Срещата между Ема Хопкинс и Бойко Борисов
Срещата между Ема Хопкинс и Бойко Борисов

Посланикът на Великобритания в България Ема Хопкинс обсъди случая с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев с министър-председателя Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров. В срещата взеха участие още вътрешният министър Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, съобщава БТА.

„Дискутирахме информация за предполагаемата намеса в България и за потенциалното отравяне на Емилиян Гебрев“ каза посланик Хопкинс. „От няколко месеца работим в тясно сътрудничество с българските служби по този случай“, каза още тя.

​Главният прокурор Сотир Цацаров изнесе информация за работата на службите по случая след отравянето на Гебрев. Той сподели, че при първоначалното разследване е открито, че в кафето и храната в дома на Гебрев е имало следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба с вредители по земеделските култури. Цацаров допълни, че няма открити субстанции от списъка на Конвенцията за химическите оръжия. Въпреки това разследването за евентуално участие в отравянето на руския гражданин Сергей Федотов продължава.

Главният прокурор каза също, че на 11 октомври миналата година Емилиян Гебрев е изпратил молба за подновяване на разследването, а ден по-късно Цацаров е поискал преписката по случая, като на 15 октомври работата по него е възобновена. Той подчерта, че службите на Великобритания са запознати с работата по случая и разполагат с всички документи.

Миналата седмица стана известно, че руски агент, който е подозиран от властите във Великобритания, че е замесен в отравянето с "Новичок" в Солсбъри, е бил в България няколко пъти през 2015 година. Престоят му в България е бил непосредствено преди българският бизнесмен Емилиян Гебрев и неговият син да бъдат отровени с вещество, за което се предполага, че е близко до "Новичок". Името на този агент е Сергей Федотов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG