Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ерик Рубин за парите от Венецуела към България: Режимът краде богатството на хората


Посланикът на САЩ Ерик Рубин пред Свободна Европа
Посланикът на САЩ Ерик Рубин пред Свободна Европа

Американският посланик в София Ерик Рубин обяви, че е почти сигурно, че трансферът на милиони от Венецуела към България е част от опитите на “незаконния режим във Венецуела да краде богатството на хората”.

Ерик Рубин пред камерата на Свободна Европа
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

В интервю за Свободна Европа Рубин коментира информацията, че ДАНС работи по данни от САЩ за схема за източване на големи суми от Държавната петролна компания на латиноамериканската страна през България.

За момента няма съмнение, че трансферът не е направен в съответствие с международните закони и законите на Венецуела и България. “Това са държавни пари от компания, чието състояние идва от природните ресурси в страна, в която хората в момента гладуват”, коментира посаланикът.

Попитан защо българските власти имат нужда от информация отвъд океана, за да видят какво се случва в българската банкова система, Рубин отговори, че САЩ разполагат с възможности за проследяване на международни парични потоци. "Имаме такъв капацитет и го използваме от името на венецуелския народ с наши партньори като България".

По думите на Рубин САЩ са решени да попречат на Мадуро, използвайки “законови средства, включително икономически натиск над режима.” Този коментар идва в момент, в който руският външен министър Сергей Лавров предупреди САЩ да не се месят във вътрешните работи на латиноамериканската страна.

“Ние не се месим във вътрешните работи на Венецуела и нямаме такива намерения. Подкрепяме временното правителство с прозрачни законови средства”, казва още Ерик Рубин.

Очаквайте в четвъртък останалите отговори на посланик Рубин в интервюто за Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG