Връзки за достъпност

Извънредни новини

Милиони от Венецуела в българска банка. ДАНС и прокуратурата разследват


Посланикът на САЩ Ерик Рубин, главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Младен Маринов и председателят на ДАНС Димитър Димитров.
Посланикът на САЩ Ерик Рубин, главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Младен Маринов и председателят на ДАНС Димитър Димитров.

ДАНС работи по информация от САЩ за схема за източване на големи суми от Държавната петролна компания на латиноамериканската страна през България, обяви главният прокурор

Прокуратурата ще образува разследване за евентуалното изпиране на големи парични преводи от Държавната петролна компания на Венецуела през българска банка. Това стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и американския посланик в София Ерик Рубин в сряда.

Случаят е станал известен на българските разследващи органи благодарение на информация от САЩ, по която вече работи ДАНС. Главният прокурор не посочи името на банката. Той уточни, че е установен титулярът на сметките, през които се предполага, че са минавали милиони евро.

„По реда на закона за адвокатурата адвокатът има право да открива доверителни сметки, в които се съхраняват сметки за негови клиенти. В конкретния случай е използвана точно такава сметка, за да бъдат открити доверителни сметки, по които да постъпват пари от Венецуела, и от тях да бъдат правени преводи на различни основания, нямащи нищо общо с адвокатската дейност, към банки на други страни“, обясни Цацаров.

Държавната агенция "Национална сигурност" осъществява „пълен мониторинг и пълна проверка“ на въпросната финансова институция със съдействието на БНБ.

„ДАНС работи в момента и по това да бъде извършена проверка в мащабите на цялата банкова система по отношение на това, извършвани ли са и други преводи, тъй като информацията, която е получена от САЩ, в конкретния случай касае конкретната банка. Но сме задължени да проверим и всички останали банки за преводи от Венецуела и след това за преводи от български банки отвън“, добави Цацаров.

Засега българската банка не е заподозряна за активно участие в схемата, тъй като прихванатите сметки са били редовно открити, стана ясно още от изявлението на главния прокурор.

„Тогава, когато информацията бъде обобщена и имаме пълна картина на преводите, ще бъдат предприети необходимите мерки, за да бъде анализирана тази информация и прокуратурата да прецени дали да започне извършването на действия по наказателно производство за пране на пари. Същевременно са взети всички мерки за това остатъчните средства, които са в немалък размер по тези сметки, да са поставени под пълен контрол и да не се допускат преводи от сметките“, каза още Сотир Цацаров по време на брифинг в Министерския съвет.

„Работим с правителството на България и на други страни от ЕС, за да гарантираме, че богатството на венецуелския народ няма да бъде ограбено и че то разполага с необходимата подкрепа, за да си осигури мирно и демократично бъдеще“, коментира посланикът на САЩ Рубин.

По неофициална информация на БНР разследващите вече разполагат със заподозрян българин, който често е посещавал Оман. Става въпрос за човек с инициали Ц.Ц., за когото се предполага, че е получил стотици милиони евро по тази схема, съобщи в. „24 часа“, позовавайки се на свои източници от разследването.

Според "Капитал" проверяваната банка е "Инвестбанк", а "Биволъ" твърди, че зад инициалите Ц.Ц. стои адвокат Цветан Цанев.

Официалното изявление на главния прокурор потвърди твърдението на венецуелския опозиционен депутат Карлос Папарони отпреди няколко дни, че България е част от мащабна схема за изнасяне на държавни активи от латиноамериканската страна. Режимът на президента на Венецуела Николас Мадуро е поставен под силен международен натиск за свикване на предсрочни демократични избори за нов държавен глава.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG