Връзки за достъпност

Извънредни новини

Случаят "Адониев" доведе до проверка на 40 хиляди "нови" българи


Зам.-главният прокурор Иван Гешев и председателят на ДАНС Димитър Георгиев.
Зам.-главният прокурор Иван Гешев и председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

Последните скандали около предоставянето на българско гражданство провокираха проверка на над 40 000 натурализирани чужденци. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров след изслушването му пред анкетната парламента комисия, създадена миналата година след ареста на бившия шеф на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.

Целта на проверката е да изясни колко от тези 40 000 души са получили право да пътуват в ЕС като българи, без да отговарят на условията за това. Сред тях е и руският олигарх с вече отнето гражданство Сергей Адониев, чийто случай не бе коментиран от Цацаров.

Адониев обаче все още може да се възползва от правата на съпругата си и да пътува в ЕС, защото и тя е получила българска натурализация. По неофициална информация на Свободна Европа от ДАНС са потвърдили пред депутатите, че няма законен повод нейното гражданство да бъде отнето. Такова бе и твърдението на заместник-министърката на правосъдието Десислава Ахладова пред Свободна Европа, когато стана ясно, че Адониева е натурализирана, заради заслугите на мъжа си.

По отношение на разследването срещу Харалампиев, за когото от прокуратурата твърдят, че е изградил огромна корупционна схема - все още няма данни той да е действал под политически чадър. Той бе назначение от квотата на ВМРО.

„До този момент няма данни политически сили да са свързани с този процес. Не говорим за политически партии, говорим за отделни физически лица“, заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев. Подчинените му не са намерили и доказателства за привличането на нови обвиняеми по случая. Затова предстои внасянето на обвинителен акт в съда само срещу Харалампиев, бившия главен секретар на ДАБЧ Красимир Томов и още двама души, обвинени като посредници.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG