Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рубин: Русия може да повлияе на изборите в България чрез фалшиви новини


Посланикът на САЩ Ерик Рубин.
Посланикът на САЩ Ерик Рубин.

Министерството на правосъдието на САЩ е изпратило отново в България свой специалист заради корупцията и върховенството на закона.

Има данни за вмешателство в българската политическа система чрез разпространение на фалшиви новини и опит за манипулиране на медийната среда. Това каза американският посланик в София Ерик Рубин в интервю за Свободна Европа.

“Тези фалшиви новини идват от сайтове на руското правителство. Това е притеснително, защото, както знаем, в днешно време информацията се използва за политически дивиденти. Наблюдаваме това с притеснение, защото, в крайна сметка, може да повлияе на хода на изборите”.

Посланикът на САЩ: Русия може да повлияе на изборите в България
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

Случаят "Скрипал"

България не е търсила помощ от САЩ по повод информацията, че трети агент на руското ГРУ, свързан с отравянето на Сергей и Юлия Скрипал, е бил в страната ни, каза още дипломатът.

“Това е преди всичко случай между България и Великобритания и знам, че сътрудничеството върви добре. Разбира се, ние ще помогнем с каквото можем, за да разберем какво се е случило", коментира Рубин.

София - център на руските служби за Балканите?

Според доклад на македонското и черногорското разузнаване агенти на руските служби координират работата си за Балканите от София. Част от усилията им били насочени към разпространение на пропаганда и провокиране на разделение.

“Имаме големи притеснения, че Русия се опитва да попречи на прогреса на Западните Балкани и интеграцията им в ЕС. Видяхме обаче присъдата от страна на хората в Черна гора и Македония спрямо руските опити да им попречат да упражнят своя избор и да се присъединят към НАТО. Черна гора вече е член, а Македония е напът”.

“Финансовото приключение” F-16

Ерик Рубин отказа да коментира изказването на българския държавен глава Румен Радев, според когото преговорите за покупка на американские изтребители F-16 ще вкарат страната ни във “финансово приключение”.

“България има нужда от самолети. Трябва да се съгласите с това, освен ако не си мислите, че България няма нужда от въздушни сили. F-16 се използва от всеки член на НАТО в региона”, отбеляза Рубин.

Корупцията - концепция или проблем с истински имена

Скоро започва третата година от мисията на сегашния посланик на САЩ. Преди 11 години американската страна изтегля от България офиса на съветниците по правните въпроси - служители от американското Министерство на правосъдието. Това се случва в навечерието на приемането на страната ни в Европейския съюз. Наскоро, заради проблемите с върховенството на закона и корупцията, в посолството в София отново пристига специалист по въпросите на правосъдието.

“Откакто съм тук засилихме сътрудничеството си по отношение на върховенството на закона." Попитан дали проблемите с корупцията в България могат да бъдат назовани с по-конкретни имена, Рубин отговори, че всяка страна сама трябва да определи размера на проблема и да го назове.

Тръмп, руската намеса и разследването

Посланикът обясни, че няма право да коментира разследването за руската намеса в американските избори през 2016 година.

Относно критиките към президента Тръмп и политиката му спрямо мигрантите Рубин отбеляза, че САЩ никога не са отричали, че имат проблеми за разрешаване. “Отворени сме за критики. В момента имаме сериозен проблем с имиграцията и като страна трябва да вземем сериозни решения”, отбеляза американският посланик.

Цветан Василев и законът “Магнитски”

Посланикът отказа да коментира дали казусът на Цветан Василев покрива изискванията за задействане на закона “Магнитски.

“Знам, че има подадена заявка преди около 2 години. Нямам информация, която да споделя по въпроса. Както знаете обаче, всеки може да подаде такава молба”.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG