Връзки за достъпност

Извънредни новини

Църквата на бързите срещи


Отец Алексей Гомонов пред клуба "Петър и Феврония".
Отец Алексей Гомонов пред клуба "Петър и Феврония".

Как православната църква в Русия се опитва да съчетава необвързаните хора.

В снежната неделна вечер литургията в църква от 17 в. е към края си. Ехото от заключителните думи все още се носи между стените, докато отец Алексий Гомонов се оттегля, за да свали одеждите си.

Но неговото голямо и изненадващо младо паство не е тръгнало наникъде. Вкарват се маси, които биват подредени в прави редички между иконостасите и хората започва да общуват. Дебелите зимни палта са оставени настрана, а младите хора изваждат смартфоните си. Разменят се телефони, погледите се кръстосват или се отбягват и унилата атмосфера на набожност отстъпва място на флирт и кикот.

Това е поредното събиране на клуба "Петър и Феврония", нещо като вечер на speed-date измежду православните християни в Москва. Всяка неделя след последната служба Гомонов събира необвързаните мъже и жени от енорията си, както и всеки друг, който има желание да се включи. Докато хората си приказват на по сандвич и кафе, той дава съвети за връзки, подплатени с учения от църквата.

Много идват, за да намерят половинките си по старомодния начин. Други пък търсят компания за разходки, религиозни събития или поклонения. А Гомонов, щастливо жененият баща на две деца, просто убива време.

„Нямам нищо по-интересно за вършене“, казва той докато оглежда залата изпод очилата си. „Младите също нямат какво да правят.“

20 години, след като поема управлението на църквата си, той подслонява общност, която не прилича на много други в Москва.

През 2007 г. енориаши подаряват на Гомонов икона, изобразяваща Петър и Феврония, които в руското православие са покровители на брака. Същата неделя той отправя молитва в тяхна почит, а по-късно това се превръща в ежеседмично събитие. С течение на времето свещеникът започва да раздава чай и сандвичи и да окуражава посетителите да си общуват. Така се ражда клубът на Петър и Феврония.

През повече от 11-те си години на съществуване от клуба са се зародили над 200 брака. Много от техните истории са показани на сайта на клуба.

„Православните момичета са по-надеждни, те са много по-верни“, казва Сергей, висок 29-годишен мъж от предградията, облечен в розова фланелка, който посещава клуба от повече от 4 години. „Можете да сте сигурни, че няма да ви изневерят“, казва още той.

Масите са препълнени тази вечер и Сергей стои изправен в ъгъла и си говори с Юлия, която отскоро е започнала да преподава музика. Тя е покрила главата си, както повечето жени тук, въпреки че правилата не са толкова стриктни по време на вечерите за срещи.

„Моите ценности са много ясни“, казва тя „Може би ще срещна някой, който не е свързан с църквата и ще го приема, но е много вероятно избраникът ми да бъде православен“, като през смях добавя, че едва ли някой различен би я търпял.

Гомонов държи на мнението си, че това не е клуб на самотните души, а място на което младите се събират „Че къде другаде ще се социализират, ако не тук?“, казва той.

Младежите в Москва едва ли са съгласни. Столичните клубове и барове редовно организират вечер на необвързаните, а Tinder и други подобни апликации са много популярни. Православните християни също вече имат множество ресурси в помощ на охажването помежду си. Няколко сайта за запознаства се фокусират само върху тяхната общност.

Тези, които посещават клуба на Петър и Феврония и подобните на тях, които изникват из цяла Русия, твърдят, че търсят нещо, което не могат да намерят другаде.

В подобни клубове те са част от общи молитви. След времето за общуване в клуб "Петър и Феврония" Гомонов грабва микрофона и започва да отговаря на анонимните въпроси, които са му отправени на листче хартия. Всеки отговор звучи като проповед.

Този процес продължава около час като включва въпроси от нежалението на някой да има деца до лекуването на самотата с водка на някои бивши руски войници.

Според асистентката на Гомонов и главен координатор на клуба Екатерина Громова посещението често надхвърля 120 души, повечето от които са на възраст между 25 и 40 години, като жените са малко повече от мъжете. Докато повечето жени са с дълбоки религиозни убеждения и търсят потенциален съпруг, мъжете идват по-скоро от любопитство, твърди Громова.

Животът на православните християни се осланя главно върху избора. Някои пият, други пушат, а някои толерират хомосексуализма. За клуба на Петър и Феврония обаче има едно стриктно правило – без секс преди брака.

„Да, старая се да спазвам правилото“, казва 40-годишният Павел Комисаров „Трябва да мисиш и да си разумен. Забелязал съм, че Бог помага и в тази работа“, споделя още той.

Клубът на Петър и Феврония провежда най-големите седмични събирания на необвързани християни в Русия, но се смята, че не липсват и други. След 2000-та година има бум на подобен тип организации, които носят имена като „Азбуката на вярността“, „Чайка“ и „Вяра“.

Достъпът до сайтовете минава през повишен контрол и спазване на кодекс за поведение.

За достъп в „Азбуката на вярността“ всеки трябва да попълни електронна форма, която съдържа 78 детайлни въпроса за житейските избори, религиозните практики и политическите възгледи на кандидатите. Съществуват въпроси като „бихте ли се омъжили без да сте имали сексуален контакт с партньора“ или „колко деца имате“, към който е включено падащо меню с 69 опции за отговор.

Вече минава 21 часа в църквата на Гомонов. Юлия и Сергей се насочват към близко кафе заедно с други две двойки. Андрей, 28-годишен електротехник, остава да помогне за разтребването след събитието. Той е успял да си уреди срещи с момиче, с което се е запознал тази вечер.

„Това, което е по-важно за мен от вярата й, е подходът й към хората“, казва той. „Отвъд това, ако е благоприлична, има добро семейство, образование и морал, мисля, че с нея ще открием общ език с небесата“.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG