Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имаш право да купиш хляб, но той струва 130 000 лв." Манолова сезира КС за преференцията


Според Мая Манолова промените отнемат правото на българите да гласуват за личности, което те са поискали ясно на референдума през 2015 г.
Според Мая Манолова промените отнемат правото на българите да гласуват за личности, което те са поискали ясно на референдума през 2015 г.

Омбудсманът Мая Манолова сезира Конституционния съд за драстичното вдигане на прага на преференциите, което прави пренареждането на партийните листи на практика невъзможно. Това обяви самата тя в кулоарите на Народното събрание, цитирана от БТА.

Снощи депутатите от ГЕРБ, ДПС и НФСБ приеха изменения в Изборния кодекс, с които вдигнаха прага на преференциалния вот, необходим за пренареждане на листите до размера на националната, регионалната или общинската избирателна квота.

Според Мая Манолова промените отнемат правото на българите да гласуват за личности, което те са поискали ясно на референдума през 2015 г. "Преференцията вече става абсолютно безсмислена. Това е все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 000 лв. 130 000 гласа са нужни за разместване на листата, което е ясно, че няма как да се случи", коментира тя.

Омбудсманът критикува и други приети вчера поправки в Изборния кодекс. „С промените се премахва съдебният контрол върху всички актове на избирателните комисии, достижение, което съществуваше в кодекса“, каза Манолова. „Нарушават се огромни конституционни принципи.”

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG