Връзки за достъпност

Извънредни новини

Британски екип е в България. Разследват отравянето на Гебрев


Вътрешният министър Младен Маринов.
Вътрешният министър Младен Маринов.

Представители на британските служби са в България, за да съдействат на МВР по разследването на отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев от 2015 г. Това съобщи в петък вътрешният министър Младен Маринов.

Подобна информация даде преди ден и премиерът Бойко Борисов пред британското издание „Гардиън“.

Маринов предпочете да не коментира колко експерти от Лондон са пристигнали в София, нито колко дълго ще останат у нас. Както е известно, българските разследващи изпратиха всички данни от разследването на британските си колеги, за да установят с какво точно е бил отровен Гебрев.

На въпроса на "Гардиън" дали става дума за полицейски служители или представители на разузнаването, премиерът Борисов отговори: "Разследващ екип".

Интересът на британските служби е заради посещенията в България на "Сергей Федотов", подозиран от властите в Обединеното кралство в това, че е замесен в отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри с нервнопаралитичния агент „Новичок“.

През 2015 г. човек с името Сергей Федотов е бил няколко пъти в България. Последният път той отпътува през Истанбул за Москва в същия ден, когато собственикът на оръжейния завод „Емко“ Емилиян Гебрев е приет в болница със симптоми на тежко отравяне. Хоспитализирани със същите оплаквания са и синът на Гебрев и производственият директор на „Емко“ Валентин Тахчиев.

Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че България очаква британските разследващи да установят дали Гебрев е отровен с „Новичок“ или с близко до него вещество. Разследващият сайт "Белингкат" разкри, че истинската самоличност на "Федотов" е високопоставеният агент от руското военно разузнаване (ГРУ) Денис Вячеславович Сергеев.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG