Връзки за достъпност

Извънредни новини

Третият заподозрян за отравянето на Скрипал се оказа Денис Сергеев от ГРУ


Българските и британските власти търсят връзка между отравянето на Скрипал и това на Българския бизнесмен Емилиян Гебрев (на снимката).
Българските и британските власти търсят връзка между отравянето на Скрипал и това на Българския бизнесмен Емилиян Гебрев (на снимката).

Ясна е истинската самоличност на третия заподозрян за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал, който е бил в България непосредствено преди отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев с тайнствено вещество.

Известният като Сергей Федотов всъщност е високопоставеният агент от руското военно разузнаване (ГРУ) Денис Вячеславович Сергеев, пише сайтът за разследваща журналистика „Белингкат“.

Човекът, пътувал в Европа с името Сергей Федотов, е подозиран от властите в Обединеното кралство в това, че е замесен в отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри с нервнопаралитичния агент „Новичок“. Той е пристигнал във Великобритания два дни преди атаката, за която заподозрени са също Александър Мишкин и Анатолий Чепига, сочени за агенти на ГРУ.

През 2015 г. човек с името Сергей Федотов е бил няколко пъти в България. Последният път той отпътува през Истанбул за Москва в същия ден, когато собственикът на оръжейния завод „Емко“ е приет в болница със симптоми на тежко отравяне. Хоспитализирани със същите оплаквания са и синът на Гебрев и производственият директор на „Емко“ Валентин Тахчиев.

Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че България очаква британските разследващи да установят дали Гебрев е отровен с „Новичок“ или с близко до него вещество.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG