Връзки за достъпност

Извънредни новини

Влак с 25 цистерни пропан-бутан дерайлира в Пловдив. Какво знаем дотук?


В петък сутрин влак с 25 вагона с пропан-бутан дерайлира на пътническата гара в Пловдив. Няма жертви и пострадали. Излезли от релсите са двата локомотива и три от вагоните с пропан-бутан, съобщи БТА.

Влакът е собственост на фирмата „Булмаркет Рейл Карго“ – същата, която притежаваше влака, катастрофирал в Хитрино прес 2016 г. и взел седем жертви.

Няма изтичане на газ и населението на пловдив не е заплашено, заяви Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Образувано е досъдебно производство, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров след първоначалния оглед на мястото ще пристигне екип от Национална следствена служба, специализиран при разследване на подобни инциденти, който ще продължи разследването.

До момента е установено, че влакът не е превишил максималната разрешена скорост. Пробите за алкохол и наркотици на машинистите са отрицателни. Открита е счупена стрелка на приемно-отправен коловоз.

Общото с Хитрино е, че дерайлиралият днес локомотив е същият, посочи прокурорът.

Фирмата собственик е категорична, че причината за дерайлирането е лошото състояние на релсите. В съобщението й, цитирано от БТА, се припомня, че през ноември 2018 година Европейската комисия обяви, че е внесла иск в Съда на ЕС срещу България заради неизпълнения на правилата относно безопасността на железопътния транспорт.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG