Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ призоваха Европа да се оттегли от сделката с Иран


Майк Пенс се срещна с Бойко Борисов и похвали работата на българските специални служби, твърди правителствената пресслужба.
Майк Пенс се срещна с Бойко Борисов и похвали работата на българските специални служби, твърди правителствената пресслужба.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс призова страните от ЕС, които са част от ядреното споразумение с Иран, да се оттеглят от него. „Дойде време европейските ни партньори да застанат редом с нас и иранския народ“, заяви Пенс по време на конференцията по сигурността в Мюнхен.

Сделката предвижда поетапно вдигане на санкциите срещу Иран в замяна на сприране на ядрената програма на страната. САЩ се оттеглиха от споразумението през 2018 г. с аргумента, че Техеран не изпълнява поетите ангажименти. Германия, Франция и Великобритания, които също са част от сделката, правят всичко възможно да я запазят и да заобиколят американските санкции.

Коментарът на Пенс следва непосредствено след изказването на германската канцлерка Ангела Меркел на конференцията, която защити споразумението.

В речта си Майк Пенс призова членовете на НАТО да увеличат разходите си за отбрана. Той поиска още Европейският съюз да признае Хуан Гуайдо за законен президент на Венецуела и предупреди за опасностите от сближаването с Китай и Русия.

По време на конференцията в Мюнхен Пенс се срещна с българския премиер Бойко Борисов, съобщи правителствената пресслужба. Двамата са обсъдили търговските отношения между България и САЩ и позицията на България по ситуацията във Венецуела. Пенс е изразил одобрението си за работата на българските специални служби, твърди се още в съобщението. Той е обещал да посети България през настоящата година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG