Връзки за достъпност

Извънредни новини

Австралия обвини "чуждо правителство" за кибер-атаката. Китай, Русия и Иран са заподозрени


Премиерът на Австралия Скот Морисън.
Премиерът на Австралия Скот Морисън.

Кибератаката срещу австралийски депутати, която също е поразила и мрежите на ключовите политически партии, е извършена от чуждо правителство. Това заяви в понеделник министър-председателят на Австралия Скот Морисън по повод кибер-атаката, извършена по-рано през месеца, съобщава Ройтерс.

„Експертите ни по кибер сигурност вярват, че много опитен извършител, обвързан с чуждо правителство, стои зад този злонамерен акт“, каза Морисън. Той добави, че хакерите са успели да пробият мрежите не само на представители на парламента, но и на ключовите политически партии като Либералната, Лейбъристката и Националната. Морисън не разкри каква информация е била достъпена, но заяви, че няма доказателства атаката да е довела до вмешателство в изборния процес.

Австралия ще проведе парламентарни избори в средата на май.

Според австралийски анализатори най-вероятните заподозрени са Китай, Русия и Иран.

През 2017 г. Австралия обвини Пекин в намеса във вътрешната политика на страната. Отношенията между двете държави от региона бяха влошени допълнително и от отказа на Австралия да включи Huawei сред доставчиците за изграждане на бъдещата им 5G мрежа.

В същото време в САЩ продължават разследвания за намесата на Русия в изборите за президент през 2016 г., когато и руски представители бяха обвинени в кибер-атака срещу Демократическата партия и кандидата й Хилари Клинтън.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG