Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руските тролове срещу ваксините: знаят ли докъде ще стигнат?


Дете получава ваксинация срещу дребна шарка в Украйна, държавата, която е най-тежко засегната от епидемията през 2018 г.
Дете получава ваксинация срещу дребна шарка в Украйна, държавата, която е най-тежко засегната от епидемията през 2018 г.

Руски тролове, които успяха да всеят раздор преди изборите за президент на САЩ през 2016 г. може да са имали и непреднамерена роля в развитието на глобална здравна криза, твърдят учени.

Според изследователите троловете може да са допринесли за епидемията от дребна шарка, която настъпи през 2018 г. в Европа. Тогава 72 души загинаха, а повече от 82 000 бяха заразени. Засегнати бяха основно държави от Източна и Югоизточна Европа, за които се знае, че са били цели на кампании за дезинофрмация от страна на Русия.

Ерозия на доверието

Експерти от САЩ и Европа търсят начини да измерят влиянието, което руските тролове и социални ботове са имали върху разпространението на болестта, посредством разпространението на фалшива медицинска информация и подстрекаването на съмнения относно ваксините.

Различни проучвания вече доказаха как киберкампаниите на руската държавна Агенция за интернет изследвания (АИИ) изкуствено са пораждали дебати за ваксините, които от своя страна са довели до ерозирането на публичното доверие относно ваксинирането.

Стигна се дотам, че Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че „съмненията във ваксините“ са се превърнали в един от най-големите фактори, застрашаващи световното здраве.

Организацията отбелязва 30 процентов скок на случаите на морбили в глобален мащаб и появата на болестта в държави, които са били близо до пълното й заличаване.

Как се отговаря на такава кампания?

В американския университет Дюк работи център за научни проучвания на здравната информация, наречен „Ковачницата“. Работата в него цели да разбере и да намери отговор на дезинформацията, която се разпространява в интернет.

Според директора на „Ковачницата“ Робърт Клиф, който е ръководил и американската агенция за храните и лекарствата, дезинформацията по здравните въпроси е „настоящият проблем, който трябва да бъде приоритизиран“.

Според него битката срещу дезинформацията по отношение на ваксините „е станала по-сложна, след като изследвания са показали как огромно количество постове в социалните мрежи, представляват кибервойна с държавно спонсориране, особено от страна Русия.

Специалистът по ваксини на СЗО Катрин Хаберсаат заяви пред Свободна Европа, че дезинфромацията е само един от факторите, влияещи на намаляването на обхвата на ваксинация в Източна и Югоизточна Европа, където има съживяване на масовите случаи със заразяване с дребна шарка.

Други определящи фактори са свързани с информацията за опасността, която представлява болестта, убеждението във ваксинацията и вярата в медицинските лица, които я извършват.

Украйна бе ударена от най-тежката си епидемия от морбили през 2018 г., заради намалялата ваксинация и ограничените запаси от ваксини, след разразстването на военния конфликт между украинците и сепаратистите в източната част на страната.

Партньори с Русия

За да се справят с проблема, от европейския офис на СЗО са започнали „стратегическо партньортво“ със здравното министерство на Русия.

С подкрепата и на немски изследователи в СЗО се опитват да изработят рамка за проучване относно колебанието към ваксините в контекста на руската и източноевропейската здравна култура.

Резултати от прочуването се очакват през 2020 г., а ако е допустимо, СЗО ще проведе проучването и в други държави, в които има възраждане на дребната шарка като Грузия, Сърбия, Казахстан и Киргистан.

В Европа покритието на ваксинацията остава високо, но има определени части от населението, които не са обхванати.

От информация, публикувана от СЗО през февруари, се потвърждава, че Източна и Югоизточна Европа са понесли най-тежката част от кризата с епидемията на дребна шарка от 2018 г.

В Украйна установените случаи на заболяване са 53 200, а смъртните случаи са 15. Сърбия, Русия, Грузия и Румъния са също сред тежко засегнатите. В 4-те държави са установени 8 400 случая с 40 починали.

Руската трол кампания: нарочно ли го правят?

Давид Брониатовски, който е професор в университета Джордж Вашингтон в американската столица, е документирал как тролове от руската държавна АИИ са успели да се вклинят в дебата за ваксините в САЩ и подкопават доверието във ваксинацията в страната от 2014 г.

Пред Свободна Европа Бронятовски заяви, че не е открил данни Русия да се е опитвала да отслаби западните демокрации, като убеждава хората да не се ваксинират. Според него профили, за които е установено, че са руски тролове, са атакували темата за ваксинацията с цел да увеличат политическото разделение.

Бронятовски споделя още, че след като „получват достъп до уязвима субгрупа и нейните последователи в социалните мрежи“, руските тролове ги подстрекават да споделят други въпроси, свързани с целите на Кремъл. Според него давайки „еднакво време“ на про и анти ваксърски твърдения, руските тролове и ботове са подпомогнали легитимирането и разпространението на твърдения, подкрепящи скептицизма към ваксините.

В един от даваните за пример постове на установен акаунт на руски трол, се заявява, че задължителната ваксинация "нарушава гарантираните от конституцията права на свободата за вероизповеданията“. В друг пример за подсилването на идеята, че на американското правителство не може да се вярва пък се твърди, че американското правителство има таен информационен масив за увредените от ваксини деца.

Бронятовски посочва и други два чести примера, в които има заиграване със страховете на обществото. Те звучат по следния начин: „Естествените заболявания почти винаги дават по-силен имунитет, отколкото ваксините". Или така: „Знаете ли, че ваксините причиняват аутизъм?“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG