Връзки за достъпност

Извънредни новини

Адвокати или доносници


Адвокати на протест.
Адвокати на протест.
Адвокати на протест. Защо?
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Всеки адвокат трябва да докладва пред ДАНС, ако се усъмни, че негов клиент има намерения да извърши съмнителни операции или сделки.

По тази причина новата седмица започна с протест на гилдията. Законът за мерките срещу изпирането на пари, който влезе в сила на 31 декември, предвижда редица фирми и неправителствени организации да обучават персонала си как да разпознава съмнителни клиенти. Това също трябва да бъде декларирано пред ДАНС.

“Гилдията е бясна”, казва адвокат Николай Хаджигенов, за да обясни на медиите защо колегите му излизат на улицата за първи път от много години насам. Искат да бъдат чути ясно и да заявят, че новият закон напълно противоречи на идеята за независима адвокатура.

Да браниш правото от закона

“Висшият адвокатски съвет буквално е проспал, че правителството иска адвокатите да сме доносници на собствените си клиенти. Предишният опит беше през 2011 година. Адвокатите не могат да докладват за собствените си клиенти. Всичко това е покрито под адвокатската тайна", коментира Хаджигенов.

Всеки гражданин, който отиде при адвокат с въпрос, свързан с финанси или с оптимизиране на данъците, теоретично може да изглежда подозрително. Може обаче просто да задава въпроси, за да се ориентира.

“Всичко е минало тихомълком, без обществено обсъждане. Това е инструмент за натиск и е типично за всяка една тоталитарна държава", твърди Хаджигенов.

I can’t ДАНС

Юристите се събраха пред сградата на Висшия адвокатски съвет с плакати “Адвокатите не са доносници” и “I can’t ДАНС”.

Сред тях беше и адвокат Цветанка Иванова, която вече е подала декларацията си пред ДАНС. Срокът за това изтече в понеделник. “Дали даден клиент иска да участва в изпиране на пари, ние няма как да знаем. Ние не сме разследващи органи”, коментира Иванова.

Протестиращите настояват законът да бъде променен спешно и юристите да бъдат изключени от списъка на лицата, които са длъжни да докладват информация, получена от клиентите им. Следващата им стъпка е национална стачка. “Защото не сме Северна Корея. Там адвокати няма".

Междувременно от Висшия адвокатски съвет съобщиха в понеделник, че председателят му Ралица Негенцова и главният му секретар Стефка Въжарова са провели спешна среща с шефа на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов. На нея е взето решение за разширена среща между представители на адвокатурата и парламента, за да се подготвят нови промени в закона, изключващи адвокатите от обхвата на новите спорни изисквания.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG