Връзки за достъпност

Извънредни новини

Помощници на нацистите? Учебник по история предизвика скандал в Крим


На 18 май всяка година в Крим татарите си почитат паметта на жертвите на режима на Сталин.
На 18 май всяка година в Крим татарите си почитат паметта на жертвите на режима на Сталин.

Учебници по история за 10-и клас в анексирания през 2014 г. от Русия полуостров Крим предизвикаха остри критики заради твърдението, че кримските татари са сътрудничели на нацистите. Руските власти бяха принудени да изтеглят новите учебници от книжарниците и библиотеките, съобщава местното бюро на Радио Свободна Европа.

Според организации на кримските татари и правозащитници, твърденията за сътрудничество на татарите с нацистите насаждат омраза към етническата група. Целта на включването на подобни твърдения в учебниците е да оправдае масовото депортиране на татарите в Централна Азия през 1944 г. по заповед на Йосиф Сталин, твърдят те.

В учебниците, които е трябвало да влязат в учебната програма от септември тази година, пише също, че депортираните татари получавали домове, финансова подкрепа, храна и земи, на които да построят домовете си в Централна Азия. Според историци и правозащитници тези твърдения са далеч от истината.

След май 1944 г. близо 250 000 татари от района са изселени. Десетки хиляди умират по време на тежкото пътуване с влакове, защото са оставени без храна и без медицинска помощ. Разрешено им е да се върнат по родните си места едва в края на 80-те години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG