Връзки за достъпност

Извънредни новини

Помощници на нацистите? Учебник по история предизвика скандал в Крим


На 18 май всяка година в Крим татарите си почитат паметта на жертвите на режима на Сталин.

Учебници по история за 10-и клас в анексирания през 2014 г. от Русия полуостров Крим предизвикаха остри критики заради твърдението, че кримските татари са сътрудничели на нацистите. Руските власти бяха принудени да изтеглят новите учебници от книжарниците и библиотеките, съобщава местното бюро на Радио Свободна Европа.

Според организации на кримските татари и правозащитници, твърденията за сътрудничество на татарите с нацистите насаждат омраза към етническата група. Целта на включването на подобни твърдения в учебниците е да оправдае масовото депортиране на татарите в Централна Азия през 1944 г. по заповед на Йосиф Сталин, твърдят те.

В учебниците, които е трябвало да влязат в учебната програма от септември тази година, пише също, че депортираните татари получавали домове, финансова подкрепа, храна и земи, на които да построят домовете си в Централна Азия. Според историци и правозащитници тези твърдения са далеч от истината.

След май 1944 г. близо 250 000 татари от района са изселени. Десетки хиляди умират по време на тежкото пътуване с влакове, защото са оставени без храна и без медицинска помощ. Разрешено им е да се върнат по родните си места едва в края на 80-те години.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG