Връзки за достъпност

Извънредни новини

В знак на протест: всички заместници на новия председател на СГС подадоха оставки


Алексей Трифонов (на снимката) оглави СГС след като бившият шеф Калоян Топалов подаде оставка през септември 2017 г.
Алексей Трифонов (на снимката) оглави СГС след като бившият шеф Калоян Топалов подаде оставка през септември 2017 г.

Тримата заместник-председатели на Софийския градски съд подадоха оставки, съобщава сайтът defakto.bg. Това се случи седмица след като новоизбраният предсдател на съда Алексей Трифонов зае поста.

Оставките на Десислава Попколева, Даниела Борисова и Албена Ботева са депозирани във Висшия съдебен съвет и бяха предложени за включване като допълнителни точки в дневния ред на Съдийската колегия във вторник. Мнозинството от колегията обаче реши да отложи гласуването на оставките докато новият председател на съда избере свои заместници.

Съдията от Апелативния съд Алексей Трифонов беше избран за председател на съда в края на миналата година. Тогава ВСС реши да не уважи желанието на съдиите от СГС, които със значитело мнозинство (56 гласа срещу 28 за Трифонов) подркепиха за председател съдията от същия съд Евгени Георгиев.

Алексей Трифонов е съдия по наказателни дела, с над 20 години стаж. От март до май 2017 г. е зам.-министър в служебното правителство на Огнян Герджиков, а преди години е бил член на Централната избирателна комисия от квотата на ДПС, писа по-рано "Дневник".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG