Връзки за достъпност

Извънредни новини

И съдът потвърди: Съветник на Румен Радев е злоупотребил с лични данни


Борислав Цеков в амплоато му на народен представител от "Новото време".
Борислав Цеков в амплоато му на народен представител от "Новото време".

Един от членовете на правния съвет на президента Румен Радев – Борислав Цеков, както и назначеният от държавния глава представител в Комисията за защита от дискриминация Петър Кичашки са злоупотребили с лични данни. Това е решил Софийският административен съд, потвърждавайки обжалваното от Цеков и Кичашки постановление на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

Случаят е от 2016 година, когато правозащитникът и блогър Светла Енчева алармира, че ЕГН-то й се е оказало в списъка на лицата, подкрепящи Инициативен комитет с представляващ Петър Кичашки, който се е регистрирал като застъпник на теза в инициирания от Слави Трифонов референдум. На злоупотребата тя се натъкнала случайно. Веднага след случая Енчева подава жалба в КЗЛД.

Какво е установено

Година по-късно комисията установява, че Цеков и Кичашки, бивши кандидат-депутати от листите на БСП, наистина са използвали данните на Енчева и на още десетки граждани, сред които и тези на журналистката от бТВ Канна Рачева. Т.е. имената и данните им присъстват в подписка в подкрепа на инициативен комитет, но те никога не са давали съгласие за това. КЗЛД постановява глоба от по 10 000 лева за двамата.

Кичашки е глобен, защото е председател на инициативен комитет, регистриран с ЕГН-та и подписи на хора, които изобщо не са подозирали, че фигурират в подобна подписка. Цеков пък е деларирал, че Светла Енчева е дала данните си и се е подписала „пред него“.

Двамата обжалват решението на комисията през 2017 г. През февруари 2019 г. Софийският административен съд отвхърля жалбите им. И ги осъжда да заплатят съдебните разноски по случая.

Така съдът потвърждава решението на КЗЛД, че Цеков и Кичашки са злоупотребили с данните на граждани, за да регистрират инициативен комитет за референдума на Слави Трифонов.

Предисторията: медийни пакети

Тандемът Цеков-Кичашки стана известен година преди допитването на шоумена. През 2015 г. Петър Кичашки и председателят на Института за модерна политика Борислав Цеков успяват да се възползват от текст в Изборния кодекс, който дава възможност новорегистриран субект (или такъв, който не получава държавна субсидия) да ползва 40 000 лева от държавата за рекламиране на позициите си във връзка с националното допитване за изборните правила.

Редица инициативни комитети обаче насочиха сумите си само към един сайт и рекламирането на практика бе фиктивно. Експерти предупредиха, че по този начин се източват държавни средства, а ЦИК не успя да се противопостави, нито да установи формални нарушения.

Част от инициативните комитети бяха свързани директно или индиректно с Петър Кичашки и Института за модерна политика, а рекламите бяха публикувани в страницата "Хаштаг.бг", собственост на съпругата на Кичашки – Милена Кичашка.

Една година по-късно, по време на референдума на Трифонов, двамата са открили нова схема, изпробвана вече от някои партии – ползване на лични данни на хора, които не са дали съгласие, за запълване на необходимата бройка, изисквана да се регистрираш като застъпник на една или друга позиция. Целта отново бяха медийните пакети от по 40 000 лева.

Въпреки че случаите около Цеков и Кичашки бяха медийно известни, а КЗЛД бе установила злоупотребите им, държавният глава Румен Радев „трудоустрои“ Цеков и Кичашки. Първият бе назначен в правния съвет на президента, а вторият през август 2017 година получи място от квотата на Радев в Комисията за защита от дискриминация.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG